Denník N

Kedy budeme recyklovať ako na Západe a čo sa stane, keď začneme zálohovať PET fľaše a plechovky?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Recyklovať plasty s výnimkou PET fliaš sa ekonomicky väčšinou neoplatí. Čo s tým chce Slovensko urobiť?

Text vznikol v spolupráci webu Čierna labuť a Denníka N.

Slovensko ani po rokoch členstva v Európskej únii poriadne nevie, ako recyklovať svoj odpad. Patríme ku krajinám, ktoré stále väčšinu svojich smetí odvážajú na skládky alebo spaľujú.

Dlho sa nám nedarí dosiahnuť rázny pokrok v miere recyklácie a aj preto príde v najbližších rokoch pri odpadoch k viacerým zmenám.

Video: Kam putuje odpad Bratislavčanov a prečo nerecyklujeme viac plastov? (autorka: Martina Koník)

Triedený zber odpadu dnes na Slovensku platia výrobcovia produktov, a teda aj obalov – cez organizácie zodpovednosti výrobcov. Náklady na zber triedeného odpadu, jeho dotrieďovanie, prepravu či poplatky za recykláciu tých druhov odpadu, ktoré nie je možné predať, tak neplatia obce ani ľudia v poplatkoch za odpad – ale nakupujúci sprostredkovane v cenách v obchodoch.

Dáta z Eurostatu ukazujú, že na Slovensku sme v roku 2019 recyklovali zhruba 38 percent komunálneho odpadu. V Česku, v Poľsku a v Maďarsku to bolo ešte o trochu menej. Príklady z Rakúska, ale aj zo Slovinska ukazujú, že miera recyklácie sa môže blížiť až k 60 percentám. Pohľad do minulosti pritom ukazuje, že ešte v roku 1995 sme na tom so Slovincami boli podobne zle.

Odpadu bude zrejme pribúdať. Inštitút environmentálnej politiky napríklad Bratislave predpovedá, že v najbližších dvadsiatich rokoch bude množstvo odpadu rásť rýchlejšie ako počet obyvateľov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odpad

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie