Denník N

Odborník na investovanie Šebo radí, ako si sporiť, ak chcete mať viac peňazí na dôchodok (+ podcast a video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Odborník na sporenie a dôchodky Ján Šebo vraví, že ľudia, ktorí zarábajú nadpriemernú mzdu, na dôchodku zažijú spotrebný šok. Dôchodok nebude tvoriť ani polovicu toho, koľko zarábali, preto by mali uvažovať o dlhodobom sporení.

Šebo je šéf výskumu Oranžovej obálky, čo je platforma na riadenie osobných financií. Spolu s kolegami výskumníkmi porovnali kvalitu správcov na Slovensku. Zistili napríklad, že druhopilierové fondy sú výkonnejšie ako celotrhový benčmark.

V rozhovore vraví aj o tom,

  • ako si sporiť, ak si chcete zväčšiť dôchodok,
  • ako sa má zvyšovať dôchodkový vek podľa návrhu dôchodkovej reformy ministra práce Milana Krajniaka,
  • prečo si myslí, že Krajniakov rodičovský bonus vyvolá také pnutie v spoločnosti, že to budeme hasiť ešte niekoľko rokov.

Dôchodok od štátu dnes tvorí v priemere asi 60 percent príjmu. Musíme sa zmieriť s tým, že v pomere k tomu, koľko zarábame, budeme mať štátny dôchodok čoraz menší a menší?

Áno, toto je realita, na ktorú by sme mali byť pripravení. Dosť jasne to oznámila aj vláda svojím reformným zámerom, že v prvom pilieri máme problém s finančnou stabilitou, a teda my pracujúci by sme nemali očakávať také relatívne štedré dôchodky – rozprávame sa o pomere dôchodku k poslednej mzde – ako to majú dnešní dôchodcovia.

Poďme trochu konkrétnejšie. Dnes si zhruba 1,6 milióna ľudí sporí aj v druhom pilieri. Keď pôjdu do dôchodku, povedzme o 5, 10 alebo 20 rokov, budú mať vyšší dôchodok ako ľudia, ktorí ho budú mať iba zo Sociálnej poisťovne?

Ak správne čítame návrh ústavného zákona a aj to, čo chce dosiahnuť, tak áno, môžeme očakávať, že spôsob výpočtu dôchodku z prvého piliera sa zmení. Nebude ponúkať taký „umelý výnos“, ako bude poskytovať reálny výnos sporenie v druhom pilieri. Inak povedané, podľa dnešného systému sú nárasty dôchodkových nárokov z prvého piliera veľmi vysoké, lebo kopírujú vývoj priemernej mzdy. Nominálna priemerná mzda za posledných 20 rokov rástla na Slovensku v priemere o sedem percent ročne. To sú obrovské nárasty. Aj ministerstvo financií, aj Národná banka, aj Európska centrálna banka odhadujú, že takéto vysoké tempá rastu mzdy už nebude možné očakávať v budúcnosti, lebo je to dané produktivitou práce. To znamená, že dôchodkové nároky z prvého piliera nebudú rásť tak rýchlo. Navyše ideme zmeniť spôsob výpočtu, kde budeme naozaj zohľadňovať objem zaplatených odvodov.

Video: Odborník na dôchodky a investovanie radí, ako mať viac peňazí na dôchodku (autorky: Marianna Onuferová, Martina Koník)

Čiže o koľko môžu mať potom ľudia, ktorí sú aj v druhom pilieri, vyšší dôchodok a kedy asi? Lebo teraz to ešte neplatí.

Ale áno, už aj dnes môžeme vidieť, že ľudia, ktorí si naozaj sporili rozumne, majú vyššie dvojpilierové dôchodky ako len tí z prvého piliera. Ale je nutné povedať, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Iné podcasty Denníka N

Investovanie a úvery

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie