Denník N

Lengvarský sa chystá na očkovanie vo firmách. Volkswagen by to uvítal, inde to už nie je téma

Testovanie zamestnancov v bratislavskej automobilke. Foto - Volkswagen Slovakia
Testovanie zamestnancov v bratislavskej automobilke. Foto – Volkswagen Slovakia
  • Ministerstvo zdravotníctva chce umožniť očkovanie vo firmách „v čo najkratšom čase“. Hovorí, že záujem firiem rastie.
  • Volkswagen by chcel očkovanie vo svojom zdravotnom stredisku, Slovnaft hovorí, že to teraz už nie je témou.
  • Právnička upozorňuje, že štát by mal uvoľniť podmienky aj formálne, aby spusteniu očkovania vo firmách nebránil právny stav.
  • Očkovanie je dobrovoľné, a tak zamestnávatelia nemajú možnosť ním podmieňovať zotrvanie v pracovnom pomere, uvádzajú ministerstvá práce a spravodlivosti.

Kým štátu kolíšu počty záujemcov v čakárni na očkovanie, odborníci navrhujú väčšiu spoluprácu s firmami. Zuzana Krištúfková, epidemiologička a členka konzília odborníkov, odporúča prísť s vakcínami do fabrík.

„A očkovať nielen našich pracujúcich, ale aj cudzincov. Minulé leto nám po návratoch z dovoleniek priniesli nákazu, ktorá sa šírila vo fabrikách, z nich do domácností a bola jednou z príčin druhej ničivej vlny. Rovnako vhodné by bolo zvážať zamestnancov do očkovacích centier,“ vysvetlila v ankete Denníka N.

Aj niektoré firmy by väčšie zapojenie do očkovacej stratégie prijali.

„Volkswagen Slovakia má záujem poskytnúť svojim zamestnancom možnosť dať sa očkovať na dobrovoľnej báze. Preto by sme uvítali, aby bolo našej spoločnosti umožnené očkovať aj vo vlastnom zdravotnom stredisku, respektíve v podniku. Nevyhnutným predpokladom na to však je, samozrejme, dostatočný a pravidelný prísun vakcín na Slovensko,“ povedala hovorkyňa bratislavského závodu Lucia Kovarovič Makayová.

Kovarovič Makayová pripomenula,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Očkovanie proti koronavírusu

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie