Denník N

Gastro sa rozbieha pomaly. Pomoc štátu bude potrebovať aj po júni

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček
  • Po poslednom júnovom dni sa zmenia súčasné opatrenia zo schémy Prvej pomoci. Príspevky od júla sa už budú riadiť covid automatom.
  • Dnes najviac využívané opatrenie 3B určené pre zamestnávateľov, kde sa paušálny príspevok na mzdu zamestnanca prideľuje na základe poklesu tržby, sa má skončiť úplne.

Ministerstvo práce pripravuje nové nastavenie opatrení určených zamestnávateľom a SZČO postihnutých koronakrízou. Počíta s postupným spúšťaním opatrení Prvej pomoci, Prvej pomoci+ a Prvej pomoci++ podľa fáz semafora. Dnes má automat 7 fáz, automat ministerstva práce bude mať len 3 fázy. Isté je, že z opatrení sa už nebude používať v žiadnej z fáz opatrenie 3B. Ministerstvo teraz rozhoduje o tom, podľa akých pandemických kritérií bude rozdeľovať regióny do troch fáz. Pre fázu 0 a 1 by platili opatrenia zo schémy Prvá pomoc. Pre fázu 2 by platili opatrenia Prvá pomoc+ a pre fázu 3 model Prvá pomoc++.

Na pokračovanie Prvej pomoci od júla sa má do konca roka použiť 244 miliónov eur. Keďže dosiaľ išlo od vlaňajšej jari na pomoc firmám a SZČO vyše 1,6 miliardy eur, je jasné, že na jeseň sa ráta s výrazne menšou pomoc firmám. Ide však len o odhad, ktorý počíta s podstatne lepšou epidemickou situáciou ako na jeseň minulého roka.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie