Denník N

Firmy nedostanú sľúbené odškodnenie – Matovič s tým nič nerobí a nechýba to už ani sulíkovcom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na začiatku jari počas vládnej krízy sa minister hospodárstva Richard Sulík opakovane sťažoval, že mu cez bývalého premiéra Igora Matoviča neprechádza prijatie univerzálneho odškodňovacieho zákona pre firmy.

Ten mal všetkým firmám postihnutým pandemickými obmedzeniami zaplatiť aj iné fixné náklady ako nájmy, teda najmä energie či telekomunikačné služby. Štát totiž od začiatku pandémie podnikom kryje iba náklady na nepracujúcich zamestnancov a časť nájmov, splátky niektorých úverov a odvodov boli len dočasne odložené.

Už sa však blíži leto, odškodňovací zákon vládou doteraz neprešiel a správanie ministrov naznačuje, že pandémiou oslabené firmy naň môžu zabudnúť úplne.

Nový minister financií Matovič, na ktorého rezort prešla úloha posúdiť odškodňovací zákon, nič také vláde ani koaličným partnerom nepredložil a ani nič také nesľubuje.

Prijatie extra zákona už najnovšie nevidia ako bezprostredne nutné ani jeho donedávna najsilnejší obhajcovia zo Sulíkovho ministerstva hospodárstva. Aj oni už hovoria, že firmy treba podporiť inak.

Ako sa rozsypali šance odškodňovacieho zákona

„Niečo okolo univerzálneho odškodnenia by už malo byť pripravené na rezorte financií, no

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Igor Matovič

Pomoc ekonomike

Richard Sulík

Ekonomika

Teraz najčítanejšie