Denník N

MMF vidí Slovensko pozitívne, aj tak však odporúča viac pomoci od štátu

Medzinárodný menový fond sa na vyhliadky slovenskej ekonomiky pozerá optimistickejšie ako vláda, napriek tomu sa však prihovára za ďalšiu cielenú štátnu pomoc.

Tá by mohla efektívne podporiť ekonomickú aktivitu práve dnes, keď sú úrokové sadzby nízke a firmy majú veľa voľných kapacít, hovorí Petia Topalovová,  šéfka misie MMF, ktorá minulý mesiac hodnotila Slovensko.

Na tento rok fond prognózuje slovenskej ekonomike 4,7-percentný rast a predkrízovú úroveň by mala dosiahnuť už v nasledujúcom polroku.

„Myslíme si, že fiškálna podpora je tento rok oprávnená,” povedala Denníku E . „V ekonomike je stále veľa nevyužitých kapacít. Riziká sú na oboch stranách, ale myslíme si, že ak sa má vláda mýliť, tak radšej v tom, že pomoc bude väčšia, než treba.”

Vláda Eduarda Hegera tak robí dobre, že sa do ekonomiky chystá naliať ďalšie peniaze, revízia rozpočtu, proti ktorej protestovala koaličná strana SaS, je podľa šéfky misie MMF opodstatnená. Ani fond pritom neráta s vyčerpaním celej covidovej rezervy, deficit by preto mal byť nižší ako revidovaný cieľ 9,9 percenta HDP.

Už dnes by však ministerstvo financií malo rozmýšľať nad tým, ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Pomoc ekonomike

Rozhovory

Rozpočet

Ekonomika

Teraz najčítanejšie