Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Prečo bol fenomén Trumpa a brexitu podľa Thomasa Pikettyho neodvratný

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fenomén Trumpa a brexitu zamestnáva spoločenských vedcov na Západe nepretržite už vyše päť rokov. Napriek odpudivým charakterovým vlastnostiam a aj napriek prehre v ostatných voľbách je Trumpova pozícia v Republikánskej strane stále veľmi silná. A pobrexitová realita ukazuje, že brexit bude mať ešte horšie priame, ale najmä nepriame dôsledky, ako sa predpokladalo.

Názorov a teórií o príčinách nárastu pravicového extrémizmu, nacionalizmu a izolacionizmu (antiglobalizmu) je veľké množstvo, knihy a články snažiace sa vysvetliť tento fenomén pribúdajú veľkou rýchlosťou. Týždenník The Economist publikoval pred niekoľkými dňami závery zaujímavej štúdie z pera Thomasa Pikettyho a ďalších dvoch autorov.

Piketty sa stal svetovo známym po publikovaní svojej knihy Kapitál v 21. storočí, vydanej vo francúzštine v roku 2013 a o rok neskôr aj v angličtine.

Piketty v tejto knihe na základe dát z dvadsiatich krajín v priebehu viac ako dvoch storočí argumentuje, že zásadným problémom kapitalizmu je d

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie