Denník N

Topmanažér Škody: Nechceme ponúkať lacné autá, porovnanie s Daciou je irelevantné

Martin Jahn. Foto – Škoda Auto
Martin Jahn. Foto – Škoda Auto

Škoda Auto má priestor rásť na viacerých kontinentoch a nepotrebujete na to predávať lacné autá, hovorí člen predstavenstva českej automobilky patriacej pod koncern Volkswagen Martin Jahn.

„Vieme, kde má Škoda vo Volkswagene svoje miesto,” povedal v rozhovore s Denníkom E a českým Deníkom N manažér zodpovedný za predaj a marketing. „Keď si kúpite Superb Laurin a Klement, to nie je úplne lacné auto, ale ponúka väčšiu hodnotu za peniaze než niektoré iné značky. A to je princíp Škody, nie ponúkať lacné autá.”

Jahn, ktorý donedávna zastupoval Volkswagen v Rusku, vehementne odmieta špekulácie, že by Škoda mohla mať auto na úrovni Dacie. Hovorí, že žiaden model podobajúci sa na auto rumunskej značky vo vývoji nevidel a toto porovnávanie nie je relevantné.

Automobilka si dnes podľa Jahna môže dovoliť investovať do elektromobility, digitalizácie a dizajnu. Príkladom je elektrický model Enyaq iV, ktorý vypustila na trh pred niekoľkými dňami.

V súvislosti s elektromobilitou Jahn očakáva, že Volkswagen sa s Českom dohodne na podpore výstavby závodu na výrobu batérií, v ktorom by jeho partnerom bol ČEZ. Koncern chce v Európe postaviť spolu šesť závodov na výrobu batérií a rokovania s českou vládou sú „vo fáze prípravy finálnej ponuky“.

Škoda už dávno nie je len európskou značkou, má výrobné závody v Rusku či Indii. Práve v naposledy menovanej krajine, ale aj v Afrike, či juhovýchodnej Ázii, chce Volkswagenu posilniť svoju pozíciu a expanziu má ťahať Škoda.

„V krajinách ako Vietnam vidím pomerne veľkú príležitosť,” hovorí Jahn, ktorý na začiatku milénia krátko pôsobil aj ako podpredseda českej vlády pre ekonomiku. „Škodovka nemá šancu v USA. To platí aj pre Južnú Ameriku, to sú kontinenty, kde to ekonomicky nedáva zmysel. A potom sú regióny, kde tú šancu vidíme.“

Máte pocit, že Škoda má pozíciu v rámci koncernu vyjasnenú? Pred rokmi sa modelový rad prekrýval so Seatom. Podarilo sa to odkloniť?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie