Denník N

Šéf staviteľov drevodomov: Zdraželi sme už o 20 percent, ale záujem o nás neklesá. Hlavnú výhodu sme nestratili

Staviteľ drevodomov Róbert Lukáč. Foto - archív Róbert Lukáč
Staviteľ drevodomov Róbert Lukáč. Foto – archív Róbert Lukáč

Žiadna z priemyselných surovín v postpandemickej tovarovej kríze vyvolanej narušenou logistikou a pomalším nábehom skôr odstavených fabrík nezdražela viac ako drevo. To výrazne doľahlo aj na tuzemskú výstavbu drevostavieb, v ktorých sa drevo nevyužíva iba na strechy, okná a podlahy ako pri tradičných murovaných domoch, ale aj na steny domov.

O tom, ako zdražujú domy z dreva, ako vedia stavebníci vysvetliť klientom prudký rast cien materiálov, ale aj o tom, ako sa vyvíja záujem Slovákov o tento druh bývania, hovoril Denník E s predsedom sekcie drevostavieb slovenského Zväzu spracovateľov dreva Róbertom Lukáčom. Na tomto trhu pôsobí cez svoju bratislavskú firmu WHC.

O koľko zdraželi počas koronakrízy na tuzemskom trhu materiály na drevodomy aj samotné drevostavby?

Ešte v apríli sme mali ceny vyššie o 10 až 15 percent, no dnes sme kvôli rastu cien materiálov drahší už o 20 percent. Polystyrén na zateplenie či oceľové prvky išli hore o desiatky percent, no koštrukčné drevo, ktoré je nosným prvkom drevostavieb, išlo s cenami hore ešte v oveľa väčšej miere. Kým koncom vlaňajška sme za jeden kubík stavebného dreva platili zhruba 300 eur, dnes sa nedá kúpiť pod 550 eur. Ceny však pre nás nie sú ten najväčší problém. Dnes vyhráva ten, kto si vôbec vie nakúpiť dosť materiálu. Donedávna mi materiál prišiel do dvoch, najviac troch týždňov od objednania, teraz sú to dva až tri mesiace.

Foto – archív

Dostavajú sa domáci slovenskí drevostavbári do takej situácie, že dokonca musia odsúvať dodanie stavieb na neskôr?

Áno. A do istej miery

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Lesy SR

Reality

Ekonomika

Teraz najčítanejšie