Denník N

Vicepremiér Holý: Nemám pocit, že by som niečo zatajoval, ak komunikujem lepšie, tak sa len teším

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina) manažuje prípravu troch dôležitých zákonov – stavebného zákona, zákona o verejnom obstarávaní a o výstavbe štátnych nájomných bytov.

V rozhovore vysvetľuje, ako prebiehalo zmierenie so šéfom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavom Hlivákom, ktorému chcel najprv poriadne osekať kompetencie, a ako vyzerá ich spoločný návrh zákona. Vraví tiež, že na viacerých detailoch návrhu je politická dohoda, takže sa meniť nebudú.

Napríklad všetky zákazky a nákupy nad 10-tisíc eur sa budú povinne zverejňovať. Hýbať sa už nebude ani s limitmi zákaziek, hranica pre podlimitné zákazky pre nákupy stavebných prác sa zvýši zo 180-tisíc na 300-tisíc eur. Priame zákazky do 5,3 milióna eur teda nebudú.

Holý presviedča, že prvé nájomné byty sa určite budú odovzdávať v tomto volebnom období. Stavať by sa mali začať v budúcom roku a kolaudácia bude v druhej polovici roka 2023.

K výstavbe nájomných bytov má prispieť aj nový stavebný zákon, ktorý výrazne skracuje povoľovanie stavieb. V počte rozostavaných nájomných bytov sa to má prejaviť čiastočne už v tomto volebnom období. Nový zákon má byť účinný na jeho konci – v roku 2023.

S novým stavebným zákonom nesúhlasia obce a mestá, ktoré nechcú prísť o svoje právomoci. Mimovládne organizácie sa zase obávajú, že zákon je napísaný pre developerov a oslabí práva obyvateľov – napríklad mestskej štvrte, v ktorej sa má stavať.

Holý sľubuje, že konštruktívne pripomienky vezmú do úvahy, a spomenul aj niekoľko ústupkov, ktoré sa chystajú urobiť. Stiahnuť a prepracovať svoje návrhy, ako ho o to žiadajú kritici, však odmieta.

Čo sa stalo, že ste sa nakoniec dokázali dohodnúť so šéfom ÚVO Hlivákom na návrhu zákona o verejnom obstarávaní? Aj my vnímame zmenu vo vašej komunikácii. Dohovoril vám predseda vašej strany Boris Kollár alebo na vás tlačila Európska komisia, že zákon musí prejsť?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Rozhovory

Štefan Holý

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie