Denník N

Mičovský si rozmyslel demisiu, no neuspel. Novým ministrom pôdohospodárstva bude Vlčan

Aktualizované: Ministri demisiu stiahnuť nemôžu, prezidentka Zuzana Čaputová preto Jána Mičovského odvolá.

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO), ktorý 31. mája podal demisiu, si svoje rozhodnutie rozmyslel a chce byť ministrom ďalej. V pondelok na tlačovke s názvom Mimoriadne vyhlásenie ministra oznámil, že demisiu sťahuje.

To však nie je možné, ústava akt stiahnutia demisie nepozná. O jeho ďalšom osude rozhodla o niekoľko hodín prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá ho z funkcie odvolá. Pre Mičovského sa stretla s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ten poslal tlačové vyhlásenie, že sa s ňou dohodol a novým ministrom bude Samuel Vlčan.

Vlčan je bývalý bankár, ktorého pôvodne Mičovský vlani na jar vymenoval za štátneho tajomníka svojho rezortu, no už po troch mesiacoch sa bez spresnenia dôvodov rozišli. Vlčan sa následne presunul do poradného zboru Igora Matoviča, ktorý bol vtedy premiérom. V utorok sa stane ministrom pôdohospodárstva.

Ján Mičovský oznámil demisiu 25. mája a zdôvodnil to prevzatím politickej zodpovednosti za svoju nominantku na čele Slovenského pozemkového fondu Gabrielu Bartošovú, ktorú zadržala polícia a väzobne ju stíhajú pre podozrenia z korupcie. Ako končiaci minister sa minulý týždeň už oficiálne rozlúčil s členmi vlády. Teraz sa Mičovský z ministerstva presunie do Národnej rady, kam bol zvolený. Ako jeho náhradník z parlamentu odíde poslanec OĽaNO Vojtech Tóth.

Prezidentka Samuela Vlčana vymenuje do funkcie v utorok. „Keďže Ján Mičovský svoju demisiu už doručil a ústava nepozná úkon jej späťvzatia, prezidentka sa rozhodla demisiu ministra prijať a na základe návrhu premiéra Eduarda Hegera zajtra vymenuje do funkcie Samuela Vlčana,“ oznámil prezidentkin hovorca.

Pôdni bratia ho presvedčili

Mičovský zmenu svojho postoja v pondelok napoludnie vysvetľoval

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Ján Mičovský

OĽaNO

Samuel Vlčan

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie