Na ceny v reštauráciách tlačia aj ťažšie dostupní a opatrnejší čašníci a kuchári
Ľudia „skoronovateli“, hovorí majiteľ bratislavskej reštaurácie Pod kamenným stromom Marek Kliman. Jeho podnik je v centre mesta, a tak si všimol, že časť ľudí zostala pracovať z domu. No je to skôr doplnok toho, že trh sa už dávnejšie prispôsobil tomu, že do centra chodia skôr turisti.
Vidno to na šírke a kvalite ponuky gastroslužieb mimo office centier, teda tam, kde reálne žije viac ľudí. Centrum hlavného mesta prišlo počas uplynulých mesiacov o turistov a domáci si pre vyššie ceny odvykli už pred pandémiou vo veľkom a často chodiť na večere do centra.
Kliman sa opiera o stálych miestnych zákazníkov, oproti predpandemickému obdobiu má polovičný výpadok tržieb, takisto ako minulý rok. Druhá polovica boli turisti.
Aj preto sa snaží držať ceny na prijateľných úrovniach. Cez leto má v pláne „zaplátať diery v trupe“ – teda najmä doplatiť odvody.
Priebežné inflačné tlaky neprehliadol. Nedávno po dvoch rokoch