Denník N

V hale na výrobu tankov bude mať Meško knihy. V ZŤS Martin sa začína život po živote

V širšom centre Martina prebieha kompletná renovácia výrobných hál po zaniknutých ZŤS. Foto - Denník N. Vizualizácia - Martinus/Rudohradsky
V širšom centre Martina prebieha kompletná renovácia výrobných hál po zaniknutých ZŤS. Foto – Denník N. Vizualizácia – Martinus/Rudohradsky

Boli sme sa pozrieť, ako developer mení areál ZŤS Martin na moderné logistické centrum. Zrekonštruované haly si prenajal predajca použitého šatstva Humana aj kníhkupectvo Martinus.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Martine.

Keby ste chceli v Martine provokovať, mohli by ste sa pokúsiť o vtip, že takúto prestavbu by možno ocenil aj Václav Havel. V areáli niekdajších Závodov ťažkého strojárstva (ZŤS), kde sa kedysi vyrábali tanky, sa budú vo veľkom skladovať knihy.

Nielen viacerí Martinčania dodnes veria, že zbrojársku výrobu ukončil československý prezident a humanista, hoci o jej útlme rozhodli ešte pred Havlom samotní komunisti, keď pochopili jej ekonomickú nezmyselnosť. Neslávny koniec výroby tankov, ale aj traktorov pripomínali niekoľko rokov opustené haly.

V súčasnosti sa do týchto priestorov znovu vracia život. V širšom centre Martina prebieha jeden z najväčších developerských projektov, ktorý je zameraný na niečo, čomu sa oficiálne hovorí „revitalizácia brownfieldu“.

„Postaviť novú halu na poli alebo zelenej lúke je jednoduché. Oveľa náročnejšie je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Martine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie