Denník N

Mičovský rozprával, ako potláča korupciu. Vlčan hovorí, že očistu poskytovania dotácií treba zdynamizovať

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý bankár Samuel Vlčan preberá po Jánovi Mičovskom ministerstvo pôdohospodárstva po tom, ako bývalého ministra farmári dlho kritizovali za chaotické riadenie. Mičovský je síce známym bojovníkom proti korupcii, no na ministerstve sa jasne ukázali jeho chýbajúce manažérske skúsenosti.

Vlčan, ktorý viedol viaceré banky, s Denníkom E hovorí o tom, ako chce v zverenom rezorte rozbehnúť zásadné personálne zmeny. Pridať podľa neho treba aj v boji proti korupcii, mnohé systémy rezortu totiž stále neboli prestavené tak, aby boli voči podvodom imúnne.

Zároveň naznačuje aj možnosť revízie viacerých opatrení, ktoré jeho predchodca pripravoval. Podpory pre malých farmárov možno ešte zníži, aby ich nemohli zneužívať špekulanti. A s farmármi bude diskutovať aj o tom, či sa nedajú ich polia zmenšovať aj menej direktívnym spôsobom ako jednoznačnými príkazmi.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako na úrade vlády istý čas radil popri pôdohospodárstve aj s nákupom vakcín proti koronavírusu;
  • ako vníma rýchly odchod štátneho tajomníka Andreja Gajdoša, ktorý je spájaný s kontroverzným farmárom Františkom Oravcom;
  • aké zmeny chystá v kontrole dotovania agrosektora
  • a ako chce pre farmárov získať z rozpočtu viac peňazí.

Vlani ste nastúpili na post štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva ako nestraník. Vstúpite teraz do OĽaNO, keď vám hnutie zverilo post ministra?

Neuvažoval som zatiaľ o tom a ani som na túto tému nebol nikým oslovený.

Vlani ste odišiel z ministerstva za dodnes úplne nevyjasnených okolností. Aké boli dôvody vášho rozchodu s Jánom Mičovským? Išlo o rozdielne názory na manažovanie?

Jediným dôvodom bol naozaj rozdielny pohľad na manažovanie procesu zmeny na tomto rezorte. Pre mňa je dôležité mať čo najjednoduchšiu a pokiaľ možno plochú organizačnú štruktúru a som veľkým zástancom odpočtu úloh a striktnej kontroly, či sa úlohy plnia naozaj tak, ako sa majú. Jednoducho, tak som na to zvyknutý z privátnej sféry a to som sa snažil čo najrýchlejšie presadiť aj tu.

Bolo riadenie bývalého ministra chaotické, ako to už dlho kritizovali farmári?

Nechcem nejako komentovať, či to bolo chaotické, ale s bývalým ministrom sme proste mali na riadenie rozdielne pohľady. Keď mi bývalý premiér pán Matovič ponúkol možnosť presunúť sa medzi poradcov na úrad vlády, tak som to využil a s bývalým ministrom Mičovským som sa korektne rozišiel. Tak či tak, aj na úrade vláde som sa ďalej venoval pôdohospodárstvu. 

Nebolo za vaším odchodom aj to, že bývalý minister sa začal obklopovať ľuďmi okolo kontroverzného východoslovenského farmára Františka Oravca, ktorý založil aj vlastnú politickú stranu Máme toho dosť a len nedávno bol obvinený z neoprávneného čerpania agrárnych eurofondov?

Nechcel by som hovoriť o konkrétnych menách. Faktom je, že niektoré personálne rozhodnutia pána Mičovského som nie celkom pochopil. Ale každý minister má právo vybrať si svoj tím. Aj ja si teraz vyberiem svoj tím a predpokladám, že viacerí ľudia nebudú súhlasiť s mojimi personálnymi nomináciami.

Prečo?

Prídem sem aj s novými ľuďmi a každý bude skúmať, kde predtým pracovali. Nie všetkým sa to musí páčiť, ale to je vždy prirodzené.

Prerieďovanie Oravcových ľudí sa rozbehlo

Jeden vysokopostavený Mičovského nominant blízky Oravcovi opustil ministerstvo hneď večer po vašom vymenovaní za ministra. Štátny tajomník ministerstva Andrej Gajdoš, ktorý v minulosti radil Oravcovi s čerpaním eurofondov, odišiel na vlastnú žiadosť. Prečo?

To sa musíte spýtať jeho. Ja som s ním hovoril iba veľmi krátko. Požiadal o odchod, ja som to predložil na vládu a tým je to pre mňa uzavretá kapitola. 

Nevyzvali ste ho, aby odišiel, pretože si spolup

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Rozhovory

Samuel Vlčan

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie