Denník N

IT odborník Suchal: Čakali sme, že vláda nastaví nový štandard pre IT projekty, pri niektorých je to ešte horšie (+ podcast)

IT špecialista Ján Suchal zo Slovensko.Digital. Foto – Ľubomír Mäkký
IT špecialista Ján Suchal zo Slovensko.Digital. Foto – Ľubomír Mäkký

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nie je normálne, keď ministerstvo pre informatizáciu urobí centrálny projekt pre mobilnú identitu a ministerstvo vnútra ho v oficiálnej pripomienke upozorní, že oni tento rok niečo spustia do mobilu, vraví IT odborník z organizácie Slovensko.Digital Ján Suchal o tom, ako v štátnom IT chýba dobré riadenie.

V rozhovore okrem iného hovorí:

  • či sa terajšia vláda správa pri IT projektoch zásadne inak ako Ficova a Pellegriniho;
  • prečo kritizujú Remišovej projekt Slovensko v mobile;
  • prečo sa mu pri Holého návrhu IT systému pre stavebné konanie okamžite vybavilo elektronické mýto;
  • že do e-Healthu sa naliali desiatky až stovky miliónov eur, na očkovanie sa nevyužil, hoci tam bol spravený celý modul očkovania.

Už niekoľko rokov detailne sledujete a hodnotíte štátne IT projekty. Ešte v tom vidíte zmysel?

Áno, vidím v tom zmysel, ináč by som to nerobil.

Terajšia vládna koalícia sľubovala, že bude pri IT projektoch transparentnejšia, nebude robiť veľké predražené zákazky a pokúsi sa zlepšovať elektronické služby štátu. Keď ju porovnáte s vládami Roberta Fica a Petra Pellegriniho, vidíte tam zásadný rozdiel?

Zásadný rozdiel vidím asi v motivácii, je naozaj vidieť, že nechcú na projektoch hlavne zarobiť. Čo sa týka transparentnosti, povedal by som, že je to také rozpačité. Pri niektorých projektoch mám bohužiaľ pocit, že je to horšie, ako to bolo. Takisto mám pocit,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie