Denník N

Išlo o vedomé protiprávne konanie, usúdili inšpektori. Závodu IKEA v Malackách dali pokutu 80-tisíc eur

Foto - archív
Foto – archív

Aktualizované 17. 6. 2021, 9:29 o stanovisko IKEA Industry.

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) potvrdila vysokú pokutu 80-tisíc eur pre výrobný závod švédskej nábytkárskej značky IKEA Industry v Malackách. Dôvodom bolo prekročenie limitu na výrobu drevených dosiek.

Voči sankcii sa už nedá odvolať. Spoločnosť ju môže napadnúť na súde, zatiaľ nie je jasné, či tak urobí.

Okrem toho dostala firma aj 5-tisícovú pokutu za nedovolené vysadenie vyše 7-tisíc nepôvodných topoľov. To je rana pre projekt, ktorý jej má pomôcť s transformáciou na udržateľnú výrobu.

„V IKEA Industry berieme akékoľvek porušenia zákonov, či zákonom daných limitov, s veľkou vážnosťou. Preto sa v prvom rade ospravedlňujeme za akékoľvek porušenie predpisov. Pokuty, ktoré sme dostali, sme prijali a už aj zaplatili,“ uviedol v reakcii Vladimír Matúšek, generálny riaditeľ, IKEA Industry Malacky Boards.

O závažnosti zistení svedčí fakt, že sa inšpekcia životného prostredia rozhodla na prípady poukázať samostatnou tlačovou správou.

Prekračovali limity výroby

Vyššia z dvoch pokút sa týka ešte obdobia od roku 2017 do roku 2019.

IKEA má v Malackách jeden z najväčších a najmodernejších európskych závodov na výrobu ľahkých drevotrieskových dosiek pre montovaný nábytok. V tom čase mal povolenie na výrobu najviac 375-tisíc metrov kubických surových dosiek ročne. V roku 2019 požiadal o zvýšenie, no medzičasom už bez povolenia dva roky limity prekračoval. V roku 2017 to bolo o 60-tisíc metrov kubických a v roku 2018 o 72-tisíc.

Tým, že prevádzka vyrábala viac dosiek, došlo aj k vyššiemu znečisťovaniu ovzdušia. „V oblasti katastrálneho územia Malacky je takéto navyšovanie objemu výroby a tým aj produkovaných emisií zvlášť závažné, keďže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Priemysel

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie