Denník N

Pokuty za jazdu bez známky sa už posielajú naplno. Dostanem ju aj spätne? (otázky a odpovede k chaosu v zákonoch)

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Po roku sa opäť naplno rozbieha posielanie pokút za jazdu po diaľnici bez diaľničnej známky. Koncom júla (21. 7.) totiž vstúpila do platnosti novela zákona o diaľničnej známke, riešiaca chybu v zákone, ktorá vznikla pri prijímaní takzvaného „kilečka“ a pre ktorú sa takmer rok prakticky neposielali pokuty. Čo sa stalo a komu teraz pokuta hrozí, a či hrozí aj spätne, sa dočítate v otázkach a odpovediach:

Dostanem teraz automaticky pokutu, ak pôjdem po diaľnici bez známky?

Ak ste jazdili po diaľnici bez známky od 21. júla tohto roka, tak už áno. Ministerstvo dopravy potvrdilo, že pokuty sa už opäť začali naplno posielať.

Od 21. júla 2021 totiž začala platiť dvojročná lehota na právoplatné vyrubenie pokuty. Doterajšiu 60-dňovú lehotu mali úrady problém stíhať, a tak sa pokuty do schránok prakticky neposielali celé mesiace.

Ako dlho štát neposielal pokuty?

Od 21. júla 2020 do jari 2021. Na jar sa totiž posielanie pokút aspoň čiastočne rozbehlo, a to vďaka tomu, že štát urobil aspoň potrebné aktualizácie v informačnom systéme. Úrady však mali naďalej problém stíhať 60-dňové lehoty, a tak sa pokuty až do opravy lehoty v zákone posielali iba obmedzene.

Môžem dostať pokutu spätne?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Diaľničné známky

Doprava

Ekonomika

Teraz najčítanejšie