Denník N

Dnešné tempo očkovania nebude na mutanty stačiť. Peniaze alebo lotéria za očkovanie sú čoraz pravdepodobnejšie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláda sa v stredu zaoberala aj vyplácaním peňazí alebo lotériou. O odmeňovaní zaočkovaných by sa malo rokovať na koaličnej rade.

Bez zvýšenia motivácie nedosiahneme zaočkovanosť, pri ktorej si poradíme s príchodom agresívnej delta mutácie. Koalícia urýchľuje diskusiu o finančnom odmeňovaní alebo lotérii pre zaočkovaných. Druhá možnosť je podľa zákulisných informácií pravdepodobnejšia.

Hovorkyňa Zuzana Eliášová pritom ešte v utorok Denníku N odpísala, že nad finančnou motiváciou sa momentálne neuvažuje. „Finančná motivácia by bola až jednou z posledných alternatív,” dodala.

O deň neskôr minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) hovoril, že tému otvorili na vláde. „Sú dve možnosti: buď to bude plošné odmenenie pre všetkých, ktorí sa už očkovali, nielen pre tých, ktorí sa teraz dajú zaočkovať, alebo to bude nejaká forma lotérie,“ uviedol po rokovaní. To isté potvrdil dnes po rokovaní Ústredného krízového štábu.

V porovnaní s tým, koľko stojí pacient s covidom, sa vyplatia aj drahé a plošné intervencie. Ich výhodou je aj rýchlosť, s akou by sa dalo vyplácanie peňazí alebo lotéria zorganizovať. Odsúhlasiť by to mohla aj vláda bez nutnosti schvaľovať veci v parlamente. Ani technicky nejde o nič zložité, peniaze ľuďom štát vypláca bežne a na lotériu má akciovku Tipos.

Otázne je, či je výhodnejšie peniaze rozdávať alebo o ne súťažiť, alebo či sa s peniazmi nedá vymyslieť aj niečo lepšie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie