Denník N

Zápisy živnostníkov a firiem do pochybného registra už rok rieši polícia. Šmejdi ďalej zarábajú na podnikateľoch

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ján dostal nepríjemnú poštu. Slovenská komora firiem a živnostníkov mu poslala výzvu a následne aj upomienku, aby zaplatil 98,52 eura za zápis do registra.

„Stal som sa obeťou podvodu. Pred rokom, keď som si zakladal živnosť, mi poslali list, aby som zaplatil poplatok za zápis do registra. V zhone a v nevedomosti som ho zaplatil. Po roku mi napriek tomu, že už mám živnosť od januára pozastavenú a najnovšie aj zrušenú, opäť poslali list a vymáhajú odo mňa registračný poplatok,“ opísal svoju situáciu bývalý živnostník Ján.

Za spoločnosťou Slovenská komora firiem a živnostníkov (www.slovenskakomora.sk), ktorá vznikla vlani 3. januára, stojí Milan Manák zo Starej Turej. Zarába aj na nevedomosti majiteľov nových firiem vo svojej druhej eseročke Obchodný register.

Denník E už vlani v lete opísal, v čom spočíva jeho „biznis“. Na základe podnetu Denníka E v tejto veci podal na Okresnej prokuratúre Bratislava I predseda súdu Bratislava I Ján Golian trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu.

Eseročka Obchodný register vznikla vlani v máji. Odvtedy posiela novým spoločnostiam a podnikateľom podobný list ako Slovenská komora firiem a živnostníkov. V liste ich nabáda, aby zaplatili 133 eur za zvýraznený zápis do „Obchodného registra“. Na svoj biznis využíva doménu www.obchodnyregister.sk.

Poplatok za zápis do skutočného štátneho obchodného registra (www.orsr.sk) sa platí ešte pred založením eseročky. Po vzniku firmy vás do štátneho obchodného registra, ktorý vedie ministerstvo spravodlivosti, zapíšu automaticky. Akýkoľvek ďalší poplatok za zápis do súkromného Obchodného registra (www.obchodnyregister.sk) je tak len vyhodenením peňazí.

Šmejdové podnikanie Manákovi asi funguje,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie