Denník N

Nová šéfka úradu pre dohľad Bláhová: Spojenie Dôvery a Apolla a pôžičku na vyplatenie zisku by som nepovolila

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Renáta Bláhová bola poradkyňou Eduarda Hegera, keď bol ministrom financií. Pred dvomi mesiacmi ju Vladimír Lengvarský navrhol na post predsedníčky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je najsilnejší kontrolný úrad v zdravotníctve. Má na starosti dohľad nad hospodárením zdravotných poisťovní a rieši aj sťažnosti ľudí na poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Viac ako rok nemal predsedu. To sa pred dvomi mesiacmi zmenilo a na čelo úradu nastúpila Renáta Bláhová, ktorá bola predtým poradkyňou ministra financií Eduarda Hegera.

V rozhovore hovorí:

  • o tom, ako predchádzajúce vedenie pochybilo pri spájaní poisťovní Dôvera a Apollo;
  • o tom, kto najviac stratil počas pandémie;
  • ako by sa malo zmeniť riešenie sťažností pacientov;
  • ale aj o toxickej atmosfére medzi lekármi a pacientmi.

Na čele úradu ste dva mesiace. Čo ste tu pri príchode našli?

Našla som úrad, ktorý nemal rok a pol pána, hoci spravuje päť miliárd eur zo zdravotného poistenia. V kancelárii som mala prázdnu stenu, tak som sa pýtala, či nezvykli mať na stene fotku prezidenta. Milé prekvapenie bolo, že to zabezpečili do týždňa. Ostatné veci idú trochu pomalšie, ale idú.

Mám priority, kvôli ktorým som bola vybraná ako nezávislá krízová manažérka, a to najmä dohľad nad zdravotnými poisťovňami. Táto sekcia bola aj v najhoršom stave. Podarilo sa mi vymeniť riaditeľa, nastúpil tam Peter Pavlovič, ktorého som poznala z výberového konania na pozíciu prezidenta finančnej správy. Čiže od 1. júna šéfuje tejto sekcii ešte lepší odborník na účtovníctvo zdravotných poisťovní, ako som ja. V minulosti ich aj auditoval. Keďže nie som a nikdy som nebola členkou žiadnej politickej strany, nikomu nič nedlhujem a v sektore zdravotníctva som nemala, nemám a ani mať nebudem žiadne biznisové záujmy, mám vnútornú slobodu urobiť aj iné zmeny.

Čo je ďalšia priorita?

Personálny audit. Robíme výberové konanie na dohľady nad zdravotnou starostlivosťou a počas leta chceme prejsť z pôvodných ôsmich riaditeľov na troch. Chceme vybrať takých, ktorí majú najviac zápalu a záujmu.

Prečo bolo treba ísť z ôsmich riaditeľov na troch?  

Hneď na prvej online porade boli riaditelia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie