Denník N

Najväčší výrobca elektroniky na svete rozbehne na Slovensku výrobu dosiek plošných spojov pre elektromobily

Foto N – Tomáš Benedikovič

Do roku 2016 šéfovali slovenskej výrobe Sony, ktorú neskôr prevzal taiwanský Foxconn, iba japonskí manažéri. Foxconn Slovakia vedú slovenskí manažéri, jeho výkonný riaditeľ Peter Hrčka je druhým v poradí.

Na čele fabriky je už štyri roky, vo firme však pracuje už od roku 1997. Prijímali ho ešte jej pôvodní vlastníci zo Sony a v čase, keď svoju slovenskú výrobu elektroniky mali ešte v Trnave. Do Nitry sa Sony presunulo až po prelome milénia.

Do firmy nastupoval Hrčka ako technik a začínal na výrobe dosiek plošných spojov. Vyštudovanú má strednú elektrotechnickú školu. Vysokú si už popri práci nestihol urobiť.

Hrčkov súčasný zamestnávateľ Foxconn je celosvetovo najväčším výrobcom elektroniky s tržbami na úrovni okolo 180 miliárd eur. Firma má svoje výrobné a výskumné centrá v Číne, Indii, Japonsku, Vietname, Malajzii, Slovensku, Česku, Maďarsku i USA a Mexiku. Špecializuje sa na výrobu iných značiek, no má aj vlastný vývoj. Vlastní vyše 83-tisíc patentov.

Slovenské elektrotechnické fabriky ovládané ázijskými koncernami komunikujú málokedy. Šéf nitrianskeho závodu na televízory Hrčka urobil výnimku v čase, keď sa slovenská dcéra Foxconnu chystá popri výrobe televízorov posilniť svoju pozíciu aj v elektromobilite. Chce vyrábať dosky plošných spojov či inak povedané čipové súpravy pre elektromobily.

Keďže slovenská výroba Samsungu dlhodobo klesá, dcéra taiwanského Foxconnu, ktorý v Nitre nahradil Sony, sa tak pravdepodobne čoskoro stane najväčšou slovenskou elektrotechnickou firmou.

V rozhovore Hrčka vysvetľuje aj to, ako sa firma vyrovnala s koronakrízou, ale najmä s aktuálnym dosahom nedostatku čipov na jej výrobu. Aj vďaka tomu sa podľa neho znížila atraktivita systému just in time a Európa si ešte viac uvedomila svoju závislosť od Ázie.

Manažér Foxconnu hovorí aj o tom, prečo sa rozhodli peniazmi motivovať ľudí k tomu, aby sa zaočkovali.

Počas krízy stúpol dopyt po elektronike, ale mnoho obchodov bolo dlho zatvorených. Ako zasiahla nitriansku fabriku Foxconnu koronakríza? 

Kríza nás prinútila

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Výroba čipov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie