Denník N

Spolumajiteľka second handu Nosene: Využijeme najviac tretinu šatníka, na rady pred Primarkom sa pozerám s nemým úžasom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

My tiež potrebujeme predávať čo najviac, aby sme mohli fungovať, ale snažíme sa učiť ľudí nakupovať zodpovedne. Ak sa mi to už nepáči, tak sa veci zodpovedne vzdám a posuniem ju ďalej, vraví Katarína Hutyrová.

Katarína Hutyrová je spolumajiteľkou second handu Nosene. Oblečenie tu visí na vešiakoch, nakupovať sa dá aj online. V rozhovore hovorí o tom:

  • ako nakupovať tak, aby sme oblečenie naozaj nosili,
  • ako zmeniť správanie, ak chceme skončiť s nakupovaním vo fast fashion obchodoch,
  • ako sa mení pohľad na second handy,
  • aké oblečenie im ľudia nosia a ako ich zasiahla korona.

V Prahe otvorili nedávno reťazec Primark a všade kolovali fotky niekoľkohodinových radov zákazníkov. Ako sa vám na také fotky pozerá?

Pozerám sa na ne s nemým úžasom. Myslela som, že si už väčšina ľudí uvedomuje, že teplotné skoky nie sú normálne a že to, čo sa s planétou deje, súvisí aj s nadmernou produkciou oblečenia. Potom vidím akciu ako táto a poviem si: Waw. Sledujem posun u väčšiny ľudí k ekológii a alternatívam voči fast fashion a potom vidím, koľkí sa idú potrhať za lacnými vecami – a prestávam rozumieť.

V čom sú reťazce ako Primark zlé?

Tie veci nemajú dušu ani príbeh. Keď prídete do takého obchodu, máte pocit, že je tam toho veľmi veľa, je to lacné a môžete si to dovoliť. Chápem, že je veľa ľudí, ktorí pozerajú na ceny a drahé oblečenie si dovoliť nemôžu. Určite je skupina ľudí, ktorá takéto obchody potrebuje. Ale keď tam ide niekto len preto, že nemá čo robiť, a tak ide míňať peniaze za kvantum vecí, ktoré pre neho nebudú nič znamenať, to sa mi zdá šialené. Môže to ukazovať, že verejnosť ešte nie je dostatočne informovaná.

Čo by mali vedieť?

Nevedia, že existuje detská práca, že mnohokrát sú ženy pracujúce v takýchto továrňach sexuálne zneužívané, nemajú možnosť zobrať si voľno, ak sú choré, pretože tam neexistuje sociálny systém.

Krajiny tretieho sveta módny priemysel potrebujú, pretože tam nič iné nemajú. Je to pre mnohých spôsob, ako sa uživiť. Ale mali by sme sa snažiť, aby mali aspoň lepšie podmienky.

Keď človek vezme vec, ktorú si kúpil a nič pre neho neznamená, aj keď vie, že toto je výsledok ľudskej práce, tak je niečo zle. Nehovorím, že oblečenie a módu majú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchod

Rozhovory

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie