Denník N

Akcia Mýtnik: zo štrnástich obvinených sa osem priznáva. Škoda pre štát presahuje vyše 60 miliónov eur

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Do korupčného systému zákazok na IT systémy pre finančnú správu sa v minulosti zapojili okrem podnikateľov aj vrcholní predstavitelia štátu, skonštatoval prokurátor Ondrej Repa.

Vyšetrovanie tendrov na IT zmluvy na finančnej správe sa akciami Mýtnik a Mýtnik II neskončilo. Finančná správa pod vedením Jiřího Žežulku si totiž nechala preveriť všetky utajené zmluvy, ktoré v tejto inštitúcii v minulosti uzatvorili. Výsledkom bol dnešný zásah Národnej kriminálnej agentúry na finančnej správe.

Zásah sa týka tendra v hodnote 52 miliónov eur, na ktorý finančná správa uzavrela zmluvu krátko pred minuloročnými voľbami. Tendre preverovala pracovná skupina, ktorej dali názov Vata (slangové označenie pre sumu, ktorá je v štátnej zákazke nadhodnotená). Skupina vznikla v rámci finančnej správy a na základe jej zistení podalo jej vedenie trestné oznámenie.

Podľa informácií portálu Aktuality.sk ide o zmluvu s firmou Alison Slovakia, ktorú podpisovala bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, ktorá nastúpila po Františkovi Imreczem.

Žežulka nepotvrdil, či po zásahu aj niekoho obvinili. Isté je, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) zaistila viaceré listinné dôkazy.

Škoda sa zvýšila na vyše 60 miliónov

Akcia Mýtnik z konca januára, na ktorú minulý týždeň nadviazal Mýtnik II, s dnešným zásahom priamo nesúvisí. Má aj iného dozorového prokurátora, potvrdil Ondrej Repa, ktorý dohliada na vyšetrovanie kauzy Mýtnik.

Aktuálny stav dokazovania podľa neho ukazuje, že do korupčného systému sa zapojili okrem podnikateľov aj vrcholní predstavitelia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Mýtnik

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie