Denník N

Danilák z Tachyumu verí, že jeho mikročip spôsobí revolúciu a umelá inteligencia prestane byť luxusom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čipy sa za posledné mesiace stali horúcou témou, ich nedostatok zastavuje linky v automobilkách a svet si zrazu uvedomuje, aký veľmi je závislý od niekoľkých ázijských výrobcov. S rozvojom digitalizácie bude dopyt po nich v budúcnosti rásť, a teraz sa rozhoduje, kto bude novým Intelom v ére umelej inteligencie, hovorí Radoslav Danilák, zakladateľ a šéf slovensko-americkej firmy Tachyum.

Verí, že jeho vlastný čip nazvaný Prodigy spôsobí v odvetví revolúciu.

Firma jeho prototyp predstavila v polovici júna na bratislavskej konferencii Globsec. Podľa Daniláka je výnimočný tým, že má omnoho nižšiu spotrebu energie a vyššiu rýchlosť ako konkurencia. Tomu zodpovedá aj cena, najvýkonnejšia verzia stojí tisíce dolárov.

„Teraz je ten správny čas, znovu sa rozdávajú karty,“ hovorí Danilák v rozhovore s Denníkom E. „Keď sú veci nemenné, je veľmi ťažké presadiť sa. Je to, ako keď pri Nokia telefónoch prišiel iPhone. Nikto netušil, čo to prinesie.“

Umelá inteligencia bude hlavným ťahúňom dopytu po čipoch v budúcnosti. Drvivú väčšinu najsofistikovanejších z nich vyrába taiwanský TSMC, aj Tachyum si ich nechá vyrábať v Ázii. Postaviť vlastnú fabriku s najnovšou, takzvanou 3-nanometrovou technológiou, by si vyžiadalo 20 miliárd dolárov.

Danilák hovorí, že už o pár rokov by Tachyum mala byť firmou s miliardovým obratom. Čipy Prodigy by mali znížiť spotrebu energie v datacentrách na desatinu, predpovedá podnikateľ, ktorý už v minulosti úspešne založil a predal niekoľko firiem. Jednou z nich je SandForce, ktorá vyrábala kontroléry k flash diskom. Za minulej koalície získal Tachyum od štátu pôžičku 15 miliónov eur.

Slovák s americkým pasom hovorí, že s jeho čipmi sa dajú postaviť superpočítače za menej ako desatinu ceny tých, čo sú aktuálne na trhu. Tento projekt ponúkol aj Slovensku. Pri takýchto cenách prestane byť umelá inteligencia luxusom, superpočítač by si mohli dovoliť napríklad aj veľké univerzity.

„Zdemokratizuje to umelú inteligenciu,“ hovorí Danilák. „Aj autá boli kedysi luxusné a drahé. Alebo kalkulačky. Naša nová technológia rapídne zníži cenu.“

V rozhovore sa ešte dozviete:

  • ako vznikol problém s nedostatkom čipov;
  • prečo sú čipy používané v umelej inteligencii iné;
  • či ešte stále platí Moorov zákon;
  • prečo sa so zmenšovaním čipov ich rýchlosť spomaľuje;
  • prečo bez nových čipov hrozí spomalenie digitalizácie.

Nedostatok čipov ohrozuje priemysel, automobilky odstavujú výrobu. Sú čipy ropou 21. storočia?

Aj keď čipy stoja niekoľko eur, blokuje to podstatne väčšiu hodnotu, ako napríklad autá. Povedzme si najskôr, ako sme sa tam dostali. Keď sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie