Denník N

Pri Rimavskej Sobote musia zabiť 24-tisíc prasiat. Prečo je africký mor ošípaných taký nebezpečný a ako sa sem dostal

Pred necelým rokom museli zlikvidovať 380 ošípaných na chovnej farme spoločnosti Agrozoran v trebišovskom okrese. Foto - TASR
Pred necelým rokom museli zlikvidovať 380 ošípaných na chovnej farme spoločnosti Agrozoran v trebišovskom okrese. Foto – TASR
  • Vo veľkochove v Jesenskom zlikvidujú 3625 prasníc, 700 prasničiek a viac ako 20-tisíc odstavčiat, oznámila v piatok 2. decembra štátna vetrinárna správa.
  • V texte podrobne vysvetľujeme, prečo je táto nákaza nebezpečná, ako sa s ňou musí bojovať a aké nebezpečenstvo nám z nej ešte hrozí.

(Aktualizované 3. 12 .2021.) V chove ošípaných dánskych investorov vo firme Pigagro v obci Jesenské v okrese Rimavská Sobota našli už v poradí deviate ohnisko nákazy afrického moru ošípaných na Slovensku.

Chov v Jesenskom s jeho 25-tisíc zvieratami patrí k najväčším na Slovensku. Celkovo sa na Slovensku chová vyše 600-tisíc prasiat.

Najväčší prípad moru ošípaných bol doteraz v lete na inej farme pri Lučenci, kde vtedy utratili 7000 zvierat.

Ochorenie nie je nebezpečné pre ľudí, ale zvieratá obvykle zlikvidujú. Na Slovensku je infekcia rozšírená najmä medzi diviakmi.

Štátna veterinárna a potravinová správa teraz skúma, ako sa nákaza do chovu v Jesenskom dostala a či boli dodržané všetky podmienky ochrany chovu ošípaných v čase mimoriadnej situácie súvisiacej s epidémiou afrického moru. Budú takisto zisťovať, či sa nákaza nemohla preniesť do iných chovov.

Podľa veterinárov v chove náhle uhynulo niekoľko prasníc a odstavčiat. Zvieratá prejavovali apatiu, prijímali menej krmiva, mali hnačky, zápal pľúc, zmeny na koži (cyanóza) a vysokú teplotu.

„Vzhľadom na to, že momentálne neexistuje pri africkom more ošípaných účinná terapia, nie sú dostupné žiadne vakcíny, budú všetky ošípané v ohnisku nákazy usmrtené a neškodne odstránené v kafilérii,“ vysvetľuje veterinárna správa.

Usmrcovanie zvierat začne v sobotu 4. decembra a zrejme potrvá niekoľko dní.

Čo treba vedieť o africkom more ošípaných

Prečo je africký mor ošípaných nebezpečnejší ako iné choroby?

Ide o neliečiteľnú vírusovú nákazu, ktorej mortalita je od 85 do 100 percent.

Africký mor je agresívnejší ako klasický mor ošípaných. Je nákazlivejší a zvieratá zabíja mimoriadne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie