Denník N

Anton Zajac: Do lietajúceho auta som vložil peniaze bez toho, aby som potreboval zmluvu

Anton Zajac pred vozidlom AirCar. Foto - TASR
Anton Zajac pred vozidlom AirCar. Foto – TASR

Rozdeľovanie vedeckých stimulov za SNS označuje za štátom sponzorovanú krádež. Pre vozidlo AirCar nemá v pláne žiadať štátnu dotáciu, pokiaľ nepôjde o férovú výzvu.

Keď v pondelok ráno dosadol AirCar na bratislavskom letisku, investor a spolumajiteľ Esetu Anton Zajac stál medzi novinármi a zatlieskal. Dizajnér Štefan Klein mu neskôr verejne ďakoval za podporu, vďaka ktorej projekt tohto lietajúceho auta vznikol.

Zajac v rozhovore pre Denník N popisuje, kedy sa rozhodol do projektu vložiť svoje peniaze a čo od neho očakáva. „O Slovensku si prečíta minimálne miliarda čitateľov vo všetkých svetových jazykoch,“ hovorí. Rozhovor sa uskutočnil v utorok po prezentácii vozidla na nádvorí Vysokej školy výtvarných umení. Neskôr sa k nemu pridal aj Štefan Klein a následne prebiehal ako dvojrozhovor s oboma hlavnými postavami projektu AirCar.

(Anton Zajac je zároveň aj jedným z akcionárov Denníka N)

Kedy vám prvýkrát napadlo, že by ste mohli vložiť peniaze do lietajúceho auta?

Prvýkrát som na túto tému narazil v rozhovore s pánom Jurajom Vaculíkom, keď sme sa stretli na jednom podujatí v divadle. Pán Vaculík mi bol predstavený ako človek, ktorý robí na úžasnom projekte lietajúceho auta. O dva-tri roky neskôr sme sa videli v San Franciscu, kde som sa ho pýtal na jeho misiu, a on hovoril, že hľadá financovanie. Na to som povedal, že z môjho pohľadu je to úžasný projekt aj pre krajinu, a preto by som bol ochotný podporiť takúto vec.

Takže ste uvažovali o investovaní už do projektu AeroMobil, ktorý vtedy reprezentovali dizajnér a vynálezca Klein a investor Vaculík.

Áno, videl som vozidlo, ktoré má špičkový dizajn a zároveň je produktom špičkovej vedy. Zároveň som v ňom videl aj marketingový potenciál pre krajinu.

Nakoniec ste do AeroMobilu neinvestovali, prečo?

Pretože mám istú predstavu o obojstranne vyváženej zmluve

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Budúcnosť automobilov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie