Denník N

Veď na západe máte prácu, odhovárali ich rodičia od návratu na východ. Nepočúvli

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Michalovce a ich okolie patria k desiatke slovenských okresov, do ktorých sa zo zahraničia vracalo medzi rokmi 2014 a 2018 najviac obyvateľov Slovenska. Robia tak akoby na truc tvrdeniu, že „na východe nič nie je”.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

„Co ši šalená, ja by tam ostala,” vraveli Kataríne Štofírovej priateľky z detstva, keď im oznámila, že sa sťahuje do Sniny. Vyštudovaná architektka už mala titul z bratislavskej univerzity aj študijné skúsenosti z Drážďan.

V Bratislave by ju najskôr čakala kariéra architektky alebo pamiatkarky, čo je jej špecializácia. Mala by istú prácu aj istý plat. Podobne jej manžel, pôvodom zo Sniny, s ktorým sa spoznala na fakulte architektúry.

„Naši rodičia sa tešili, keď sme im z Bratislavy zavolali, že sedíme v kancelárii a máme prácu,” vysvetľuje Martin Štofira.

Keď sa ich známi dozvedeli, že sa z Bratislavy sťahujú na ďaleký východ, vraj im odporúčali im, nech si to rozmyslia a idú žiť radšej do Chorvátska. „Veď tam je to rovnako ďaleko, hovorili nám,” rozprávajú pobavene architekti.

Prečo sa šikovní ľudia vracajú na východ?

Architekti: Pretože naša práca tu má oveľa väčší dosah

Architekti Katarína a Martin Štofirovci. Foto N – Tomáš Hrivňák

„Keď postavíme park tu, tak to pre život ľudí a verejný priestor znamená oveľa viac, než keby sme ho urobili v Bratislave,” zamýšľa sa architekt Štofira nad jedným z dôvodov, prečo sa architektom oplatilo vrátiť na východ.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie