Denník N

O autách, Slovensku a Detroite

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Môžeme vybudovať ekonomiku, akú má Dánsko? Úprimná a jednoduchá odpoveď je, že na to nemáme.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

V pravidelnom príleve zlých správ o nových mutáciách vírusu a starých politikoch sa prekvapujúco objavila pozitívna novinka. Trnavská automobilka Stellantis zostáva na Slovensku a chce investovať ďalších 180 miliónov eur do rozšírenia výroby. Ba čo viac: investície budú smerovať do prípravy nových, prevažne elektrických modelov a zavádzania inovatívnych technológií inteligentného priemyslu.

Neprekvapuje, že mnoho médií na túto správu reagovalo typickým slovenským (negativistickým) postojom. Investícia znamená, že obrovská závislosť Slovenska od výroby áut ešte narastie. Keď raz automobilky odídu, Slovensku hrozí osud Detroitu. Nová investícia akurát znamená, že sa Detroit na chvíľu odkladá.

Ako to teda je? Sme od áut naozaj takí závislí? Ideme do Detroitu? A čo by sme mali robiť, aby sme nešli?

Asi niet nudnejšej štatistiky, ako je štruktúra položiek v zahraničnom obchode. Len na úrovni triedenia na štyri číslice má zoznam 1664 položiek. Slovensko v minulom roku vyviezlo tovary a služby za 84 miliárd eur. Od položky 1001 „živé kone, somáre a mulice“ (v hodnote 140-tisíc eur v roku 2020) až po položku 9706 „starožitnosti staršie ako 100 rokov“ (sedem tisíc eur). V dlhom zozname svieti položka číslo 8703 „osobné automobily“ s hodnotou exportu 20,5 miliardy eur. Áno. Táto jediná položka vytvorila 24,4 percenta všetkých slovenských exportov v minulom roku. V roku 2010 to bolo len 12,7 percenta.

Už z tohto jedného čísla je vidieť, ako rýchlo a ako veľmi sa Slovensko špecializovalo na jeden produkt. Mimochodom, druhá najväčšia položka slovenského exportu sa volá „časti, súčasti a príslušenstvo motorových vozidiel“. V minulom roku sa jej vyviezlo za 4,3 miliardy eur, t. j. 5,1 percenta celkového exportu. Ak zoberieme do úvahy aj položky ako pneumatiky, káble, sedadlá a svetlá, zistíme, že automobilový priemysel tvorí vyše tretiny všetkých slovenských exportov tovarov a služieb.

Je to teda jasné: utekáme do Detroitu. A pridávame na tempe! Kým sa upíšeme intuitívnym záverom, bude dobré trochu popremýšľať.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Budúcnosť automobilov

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie