Denník N

Elektromobily na východe: michalovská polícia má e-motorky, miestni snívajú o SUV na baterky

Elektrické motorky mestských policajtov v Michalovciach. Foto N – Vladimír Šimíček
Elektrické motorky mestských policajtov v Michalovciach. Foto N – Vladimír Šimíček

Michalovce majú v centre tri verejné nabíjacie stanice so šiestimi miestami na dobitie elektromobilov. Zopár ďalších je na Zemplínskej šírave, tie sú však určené pre tamojších hostí. Viac než stavať nabíjačky sa mestu oplatí budovať cyklotrasy.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Keď po námestí v Michalovciach prechádzajú dve elektrické motorky mestskej polície, miestni sa zastavujú a fotia si ich. Takúto vychytávku nemajú ani v hlavnom meste, usmieva sa náčelník Dušan Šanta.

Kolegov upozorňuje, aby na motorkách jazdili po meste opatrne. Sú totiž prakticky nehlučné, a to aj vtedy, keď idú maximálnou rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu. Mestskí policajti nimi nahrádzajú časť pochôdzok, ktoré by museli absolvovať pešo. Takto stihnú dvaja obehnúť väčšiu časť mesta za výrazne kratší čas. „Na motorkách vzbudzujú príslušníci aj väčší rešpekt,” vysvetľuje náčelník.

Nabíjajú si ich priamo na stanici mestskej polície – cez noc strčia motorky do 220-voltových zásuviek. Podľa policajtov im to bez problémov vystačí na celý deň.

Čakajú na elektroturistov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie