Denník N

Na staré poistenie nehnuteľnosti sa nespoliehajte, ak by prišla búrka ako na Morave, poistka vám pomôže len málo

Zničené domy v Moravskej Novej Vsi. Foto - TASR
Zničené domy v Moravskej Novej Vsi. Foto – TASR

Ak ste si poistili nehnuteľnosť pred rokmi, keď ste čerpali hypotéku, a na poistku ste odvtedy zabudli, nespoliehajte sa na ňu. Je vysoko pravdepodobné, že je neaktuálna. Keby sa na Slovensku zopakovala búrka čo i len blížiaca sa tej na Morave, mohli by ste neraz zistiť, že si ju platíte skoro zbytočne. 

Venovať čas poisteniu nehnuteľnosti či domácnosti neznie veľmi atraktívne. Aj ľudia, ktorí takéto poistenie majú, lebo si ho museli uzavrieť kvôli hypotéke, naň väčšinou radi zabudnú. Deväť z desiatich poistení nehnuteľností je tak podľa prieskumu spoločnosti Fingo.sk neaktuálnych. Ak by boli zasiahnuté živlom – a nemuselo by ísť ani o takú katastrofickú búrku, aká sa prehnala Moravou, poistenie by im mohlo byť niekedy nanič.

Poistky sa rokmi menia a čo poisťovňa pred rokmi nepokrývala, už môže byť na trhu štandard. Oveľa závažnejšie je však riziko, že nehnuteľnosť a domácnosť bude „podpoistená“. Cena bytu či domu časom stúpala, zhodnocovať sa mohla aj tým, že je domácnosť lepšie vybavená. No ak to nie je zohľadnené v poistke, poisťovňa vám zaplatí menej, než potrebujete na krytie škôd. Dokonca môže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Tornádo na Morave

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie