Denník N

Firma do inzerátu napísala zoznam škôl, ktorých absolventov nechce

Ilustračné - Wikimedia/Eduard Stoica/CC
Ilustračné – Wikimedia/Eduard Stoica/CC

Paneurópska vysoká škola, Univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Vysoká škola Sládkovičovo, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. To sú školy, o ktorých absolventov firma Damon nemá záujem.

Článok bol aktualizovaný o reakcie dotknutých strán

Spoločnosť Damon, ktorá sa zaoberá dizajnovaním a výrobou nábytku, hľadá logistu – ekonóma. Inzerát zverejnila na portáli Profesia.sk. To by nebolo nič zvláštne, keby jeho súčasťou nebol aj zoznam škôl, ktorých absolventov firma nechce.

V inzeráte uvádzajú:

Daná pracovná pozícia nie je vhodná pre absolventov nasledujúcich vysokých škôl:

  • Univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne
  • Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
  • Vysoká škola Sládkovičovo
  • Paneurópska vysoká škola
  • ostatné vysoké školy s odborom sociálna práca
  • vysoké školy s odborom masmédiá a masmediálna komunikácia
  • vysoké školy s odborom environmentálny manažment

Olga Kralovičová, ktorá je v tomto inzeráte uvedená ako kontaktná osoba, vysvetľuje, že s absolventmi týchto škôl a odborov sa nedá pracovať. „Skúšali sme to niekoľkokrát, dávali sme im šancu, ale nedalo sa to,“ hovorí.

Do firmy podľa nej prijali viacerých absolventov z týchto škôl, ale vydržali len niekoľko týždňov. Skúsenosti má s desiatkami ľudí z týchto škôl a odborov. Predtým takéto zoznamy nechcených absolventov nezverejňovali, urobili to prvýkrát.

Absolventi týchto škôl nevedia podľa Kralovičovej odpovedať na základné otázky.

Viacerí si podľa nej vyberú vymenované školy, lebo nevedia, čo by chceli robiť. „Potom si myslia, že im titul niečo zaručuje, ale nezaručuje,“ dodáva. Problémy s nimi majú podľa nej aj iné firmy. „Ťažko sa uplatnia,“ dodáva.

Dotknutá škola: Ešte sme sa s tým nestretli

„S takýmto označením sme sa doposiaľ nestretli,“ reagovala na inzerát hovorkyňa Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Helena Poláková. „Ide o subjektívny názor jednej spoločnosti, ktorá by takto nemala diskriminovať absolventov vysokej školy,“ dodala.

Absolventi ich školy majú podľa Polákovej dobré uplatnenie v praxi, čo má potvrdzovať aj hodnotenie Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA). Tá do svojho hodnotenia zaradila dve fakulty Paneurópskej vysokej školy. Celkovo ich má päť.

„Fakulta Práva na našej vysokej škole bola hodnotená ako najatraktívnejšia fakulta práva na Slovensku, čo znamená najlepšie uplatnenie absolventov na pracovnom trhu,“ hovorí Poláková.

Dodáva, že na Paneurópskej vysokej škole pôsobí vysoký podiel zahraničných pedagógov – takmer tretina. „Ide pritom o pedagógov z krajín Európskej únie, ale tiež zo Spojených štátov amerických, z Ruskej federácie, Číny,“ hovorí Poláková.

Ani Vladimír Krčméry z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety sa s podobným prípadom nestretol. Školu bráni aj tým, že viaceré nezávislé analýzy hovoria o tom, že nezamestnanosť jej absolventov je nízka.

„Naša vysoká škola má akreditovaných 12 skupín odborov, očierňovať jej absolventov za to, že jeden z nich sa ocitne na súkromnom webe Profesia.sk, je voči študentom a učiteľom danej vysokej školy neférové a každá takto dotknutá škola sa bude brániť civilnými žalobami,“ napísal v reakcii Krčméry.

Pripomína, že keďže sú v inzeráte vypísané aj viaceré odbory, tak sa to týka aj absolventov iných škôl, ako je Univerzita Komenského, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach či Technická univerzita, menuje.

Ostatné dotknuté školy na otázky Denníka N neodpovedali.

Profesia ich žiadala to prepracovať

Firma inzerát uverejnila na pracovnom portáli Profesia.sk. Portál do inzerátov nezasahuje, zodpovedný je klient. S podobne vyhraneným názorom na niektoré školy sa často nestretáva.

„Zadávateľa sme upozornili, že by bolo vhodné zmeniť znenie inzerátu. Mrzí nás, ak sa absolventov týchto škôl podmienky dotkli, aj v našej firme pracujú veľmi kvalitní absolventi z týchto škôl,“ povedala Marcela Glevická z Profesie.

Ministerstvo školstva výber škôl nebude teraz komentovať. „Každý zamestnávateľ má právo dať si podmienky na zamestnanca,“ dodáva ministerstvo. Pripomína, že práve prebieha komplexná akreditácia, ktorej výsledky by mali byť v lete a ministerstvo bude na základe nich konať.

Sociálna práca končí v administratíve

Odbory ako sociálna práca či environmentálne zamerané odbory nevyhovovali v minulosti ani iným firmám. Podľa komentára Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií sa absolventi sociálnej práce a environmentálnej ochrany najmenej uplatňujú vo svojom odbore – menej ako pätina.

„Absolventi sociálnej práce sa viac ako vo svojej oblasti uplatňujú v administratíve – až 45 percent,“ píše autor komentára Michal Habrman. Podľa iného kritéria – odvetvie ekonomickej činnosti – sa takmer 40 percent absolventov uplatní v štátnej správe, pričom väčšinou ide o pozície, ktoré nemajú charakter sociálnej práce. Ide najmä o ekonomickú administratívu, políciu alebo justičnú stráž, dodáva.

Stanovisko spoločnosti Damon (15. január)

Pri uverejnení predmetného inzerátu sme nemali úmysel poškodiť žiadnu zo spomínaných škôl. Našim cieľom bolo len zjednodušiť výberové konanie. Študijné smery na predmetných školách nie sú zamerané ani skladbou ani objemom na požiadavky, ktoré kladieme na našich spolupracovníkov.

Mnoho uchádzačov zo spomínaných škôl nám v minulosti napriek tomu zasielalo žiadosti o zamestnanie na technické, dizajnérske a obchodnícke pozície.

Tým nechceme povedať, že nemôžu byť dobrí sociálni pracovníci alebo environmentalisti, masmediálni komunikátori, akurát my takých nepotrebujeme.

Diskusia, ktorá okolo tohto inzerátu vznikla, nebola naším cieľom, i keď osobne ju chápem. Z príspevkov, ktoré som mal možnosť si prečítať, je vidieť protichodnosť názorov v spoločnosti na študijné odbory predmetných škôl.

konateľ Ing. Peter Šabo

 

Vážime si, že čítate Denník N. Ak chcete, môžete si nás predplatiť. Radi vás uvidíme aj medzi našimi fanúšikmi na Facebooku:

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie