Denník N

Soľ pri Michalovciach stráži pes a strážnik. Jej majiteľom je už firma z Cypru

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Soľ v Zbudzi ostáva pod zemou aj skoro sedemdesiat rokov od jej objavenia. Ide o jedno z najkvalitnejších ložísk v strednej Európe. Podnikateľská skupina Maria Hoffmanna ju pred časom previedla na cyperskú schránkovú firmu.

Neveľký areál za dedinou Zbudza pri Michalovciach je z troch strán obkľúčený poľami. Na vstup doň treba podľa nápisov „špeciálne povolenie”, stráži ho pes a postarší strážnik.

Pod zemou sa tu nachádza podľa starších analýz až 800 miliónov ton soli s vysokým obsahom chloridu sodného, vyťažiteľná je zhruba tretina. Miestami ide až o 98-percentný koncentrát. V priemere je to síce „len” 80, ale aj tak je to dvakrát viac, než mala hornina v bývalých prešovských Solivaroch, kde sa ťažila pol storočia.

Dnes sa väčšina soli na Slovensko dováža z Rumunska, Rakúska a Poľska. Ak by sa podarilo zrealizovať plány na ťažbu v Zbudzi, produkcia by pokryla štvrtinu až polovicu ročnej spotreby Slovenska.

Čím je príbeh soli ukrytej pod Zemplínom zaujímavý? Nerastné bohatstvo v Zbudzi patrí k tým perspektívnejším, a to aj po ekonomickej stránke. O práva na ťažbu sa po skrachovaní Solivarov doťahovalo viacero firiem.

Napriek tomu sa ťažba v Zbudzi dodnes nerozbehla. Prečo? Môže za tým byť konkurencia, ktorej takýto stav vyhovuje, ale aj snaha podnikateľa Maria Hoffmanna udržať si Zbudzu ako finančnú poistku v čase, keď zvyšok jeho impéria krachuje.

Foto – Tomáš Grečko
Foto – Tomáš Grečko

Napísaná je už na Cyprus

Ťažobnú licenciu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie