Denník N

Čo s odlivom mozgov na východe? Pomôžu Ukrajinci a dobré vysoké školy, vraví Mikloš (+diskusia)

Ivan Mikloš a Branislav Koniar na diskusii Denníka N v Michalovciach o odlive mozgov, moderoval Dušan Karolyi. Foto N - Tomáš Hrivňák
Ivan Mikloš a Branislav Koniar na diskusii Denníka N v Michalovciach o odlive mozgov, moderoval Dušan Karolyi. Foto N – Tomáš Hrivňák

„Považujem za chybu, že hlavná diaľnica išla cez sever,“ priznal Ivan Mikloš v diskusii Denníka N v Michalovciach. Východnému Slovensku by teraz podľa neho najviac pomohol vstup Ukrajiny do Európskej únie.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Najviac odhodlaní dočasne alebo trvalo opustiť Slovensko sú ľudia z východu, ukazujú aj čerstvé čísla z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky. Pre tento krok je na východnom Slovensku rozhodnutá viac ako polovica opýtaných.

Bývalý slovenský podpredseda vlády a minister financií a bývalý šéf poradcov ukrajinského premiéra Ivan Mikloš navrhuje dve riešenia – udržať aspoň časť ľudí vyšším ekonomickým rastom a lepšími vysokými školami.

„Väčšina ľudí sa chce vrátiť, no museli by doma vidieť perspektívu,” povedal v diskusii Mikloš. Región podľa neho nezachráni ani väčší balík peňazí, ktoré môže čerpať z eurofondov a grantov. „Je to, ako keď darujete rybu, ale nie udicu,” povedal. Ak by sa rozbehla ekonomika celej krajiny, východ z toho podľa neho bude aj tak profitovať najviac.

Aké konkrétne návrhy ponúka bývalý minister financií:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie