Denník N

Pokuty za jazdu bez diaľničnej známky sa už posielajú do schránok, ale nedostane ich každý

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Posielanie pokút za jazdu bez diaľničnej známky sa nečakane oživilo. Nečakane preto, že štát prestal posielať pokuty v júli minulého roka. Zavedením takzvaného „kilečka“ Richarda Sulíka sa do zákona dostala aj 60-dňová lehota na právoplatné vyrubenie pokuty, no tú vraj nemali okresné úrady šancu stihnúť.

Čakalo sa, kým poslanci chybu v zákone opravia, no pokuty sa začali posielať aj bez toho. Ukázalo sa, že 60-dňová lehota sa v niektorých prípadoch dá stihnúť, problém však bol aj v informačných systémoch a ten už čiastočne vyriešili.

O tom, kto takúto pokutu dostane a kto už nie, však zatiaľ rozhoduje séria náhod, a ak aj šofér pokutu dostane, stačí sa proti nej odvolať a znižuje sa šanca, že úradníci 60-dňovú lehotu stihnú.

Štát už pre problémy okolo kilečka prišiel na pokutách o milióny eur, no komplikácie sa onedlho skončia. Parlament totiž minulý týždeň schválil novelu poslancov pod vedením Petra Kremského (OĽaNO), ktorá lehoty na vyrubenie pokút predlžuje. Úradníci ich tak budú stíhať posielať nielen domácim majiteľom vozidiel, ale od novembra aj do zahraničia, vysvetľuje Peter Varga, generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií na ministerstve dopravy.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • kedy komu hrozí aká pokuta,
  • kedy sa začnú posielať pokuty aj do zahraničia,
  • aký vplyv má na pokuty nepriaznivé počasie, ale aj
  • prečo môže byť problém aj v novinke, ktorou sa rušia skratky okresov v značkách vozidiel.

Dostane dnes majiteľ vozidla do schránky pokutu, ak pôjde po diaľnici bez známky?

Pokuty sa posielajú, ale

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľničné známky

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie