Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Dáta sú ropou 21. storočia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Počas desaťročí bol motorom globálneho ekonomického rastu medzinárodný obchod s tovarom a so službami, ktorý do globálnej finančnej krízy rástol rýchlejšie ako celkový ekonomický rast. Tento trend sa zastavil práve v roku 2008 a namiesto neho prišiel ešte rýchlejší rast medzinárodného pohybu a presunu dát. Cezhraničné dátové toky vzrástli medzi rokmi 2008 – 2020 až 112-násobne.

Ak ešte pred desiatimi rokmi dominovali zoznamu desiatich najväčších globálnych firiem podľa trhovej kapitalizácie energetické firmy, banky a firmy produkujúce spotrebiteľský tovar, dnes sú to firmy, ktorých biznis je založený na dátach, ako je Amazon, Apple, Facebook, Google či Microsoft.

Globálna ekonomika dnes funguje ako dátové perpetuum mobile, ktoré dáta produkuje, spracováva, presúva a konzumuje. Mnohé tovary a služby boli nahradené novými, založenými na dátach (komunikácia, filmy, správy, knihy, výskumné správy), a mnohé tradičné tovary síce pretrvali, ale majú rýchlorastúci podiel softvéru a spracovávajú veľké množstvá dát (napríklad autá). A to sa nachádzame stále len na začiatku éry umelej inteligencie a internetu vecí, keď enormné zrýchlenie prenosu dát cez 5G siete umožní veci doteraz nevídané a často aj nepredstaviteľné.

Dáta sa stali hlavným motorom inovácií, rastu a rozvoja a práve preto sa ich dôležitosť začala prirovnávať k rope a plynu. Sú tu však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie