Denník N

Pribúdajú ľudia, ktorí bankrotujú. Stále ich je oveľa menej ako v rekordnom roku 2019

Foto - adobestock
Foto – adobestock
  • Ľudia začali v druhom štvrťroku znovu bankrotovať častejšie, v júni počet osobných bankrotov prekonal aj vlaňajšie júnové čísla.
  • Od pandémie sa osobné bankroty utlmili, vlani ich bolo až o tridsať percent menej ako v rekordnom roku 2019, keď zbankrotovalo viac ako 16-tisíc dlžníkov.
  • Dôvodom mohli byť vlani zatvorené centrá právnej pomoci, chýbajúci exekučný titul, ktorý od vlani musí mať dlžník na krku aspoň rok.
  • No pandémia umožnila aj odklady splátok úverov, ktoré rodinám s výpadkom príjmov pomohli.

Počet osobných bankrotov na Slovensku v druhom kvartáli z mesiaca na mesiac pozvoľna stúpal. Hoci ich s výnimkou júna nie je toľko ako vlani a stále bankrotuje oveľa menej ľudí ako v rekordnom roku 2019, počet tých, ktorí sa zbavujú dlhov, má znovu rastúci trend.

Podľa spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, ktorá spravuje úverové registre bankových i nebankových inštitúcií, bolo v druhom kvartáli vyhlásených 1 836 osobných bankrotov. Bolo to skoro o 47 percent viac ako v prvom štvrťroku.

Od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca júna 2021 zbankrotovalo 52 507 obyvateľov Slovenskej republiky.

Aktuálne sa najčastejšie z

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bankroty

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie