Denník N

Finančník Ovčarik: Je jedno, kedy začnete investovať, kľúčové je dlho vydržať

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Finančník Maroš Ovčarik vraví, že je úplne jedno, kedy začnete investovať. Dokonca aj keď začnete v najväčšej kríze, dlhodobá výkonnosť investície je pri pravidelnom investovaní veľmi podobná, ako keď začnete v tom najlepšom možnom čase. Kľúčové je byť na finančných trhoch maximálne dlhý čas.

Ovčarik je riaditeľom Partners Investments a portálu www.FinancnyKompas.sk. V rozhovore ďalej vraví:

  • čo dnes banky ponúkajú ako alternatívu k bežným účtom a termínovaným vkladom;
  • akú sumu si držať na účte v banke ako rezervu;
  • ako investovať, keď budem potrebovať peniaze o 4 – 6 rokov a keď si chcem sporiť na dôchodok;
  • či má zmysel časovať investíciu.

Počas pandémie úspory ľudí narástli. Čo robia s tými peniazmi teraz, keď sa opatrenia uvoľnili? Viac míňajú, investujú alebo držia peniaze na účte v banke?

Od začiatku pandémie rástli úspory domácností v bankách mesačne o 320 miliónov eur. Predtým to bolo o 100 miliónov menej. Úspory ľudí teda významne stúpli. Problém je, že 73 percent týchto úspor leží na bežných účtoch. Tridsať miliárd je úročených nulovou sadzbou pri inflácii dve percentá. Zvyšné peniaze sú na termínovaných vkladoch a sú úročené rovnako sadzbou blízkou nule. Okrem toho vidíme, že ľudia majú tendenciu viac míňať, dohnať odloženú spotrebu, chcú cestovať. Sprostredkovatelia majú problém si s nimi vôbec dohodnúť v lete stretnutie. Veľkou výzvou bude teda presvedčiť ľudí, aby si aspoň časť nasporených peňazí odložili a hlavne začali ich rozumne zhodnocovať.

Ako na to reagujú banky? Zvýšili svoje aktivity v presviedčaní ľudí, aby investovali v banke?

Každé euro, ktoré majú ľudia uložené v bankách na účtoch, generuje bankám stratu. Platia z neho odvod do Fondu ochrany vkladov, pri nulových úrokových sadzbách na ňom nič nezarobia, a ak ho uložia do Európskej centrálnej banky, platia zápornú úrokovú sadzbu. Preto majú eminentný záujem presunúť úspory domácností do investícií. Aktivity v tomto smere významne posilnili a tento trend bude len a len silnieť. A to je dobrá správa aj pre ich klientov.

Čiže na tom, že mnohí ľudia držia peniaze na bežných alebo termínovaných účtoch, nestrácajú len oni, ale aj banky?

Banky majú prístup k lacnej likvidite, ktorú vedia načerpať z Európskej centrálnej banky. Nepotrebujú motivovať ľudí sadzbami. Vidieť to napríklad aj na tom,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie