Denník N

Českí vlci z Wallstreet luxusom na Instagrame lákajú mladých ľudí do siete rizikového obchodovania

Vyučený kuchár Matěj Šimůnek motivuje ľudí zdieľaním svojho života na Instagrame. Vedie ich a radí im, ako investovať. Foto – Deník N/Jakub Zelenka
Vyučený kuchár Matěj Šimůnek motivuje ľudí zdieľaním svojho života na Instagrame. Vedie ich a radí im, ako investovať. Foto – Deník N/Jakub Zelenka

Snívajú o luxusnom živote, ktorý poznajú zo starostlivo spravovaných profilov na Instagrame, a o pasívnom príjme s minimom práce.

Cesta k drahým autám a exotickým dovolenkám však vedie cez ďalších podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorých pod seba upíšu do takzvaného viacúrovňového marketingu pod hlavičkou spoločnosti IM Academy.

Tá ponúka vzdelanie a údajný recept na to, ako uspieť pri zložitom obchodovaní s menami a akciami. V Česku už aj napriek varovaniu Českej národnej banky zlákali tisíce ľudí.

Akadémia investovania

IM Academy je upravenou formou takzvaného viacúrovňového marketingu (po anglicky multilevel marketing, označuje sa aj skratkou MLM).

Systém motivuje účastníkov získavať pod seba do „tímu“ ďalších členov. Za to im patria provízie z predaja produktov či služieb. Schéma umožňuje získať pravidelný pasívny príjem vo chvíli, keď sa človeku podarí vytvoriť dostatočne veľkú sieť spolupracovníkov.

V rámci IM Academy v Česku vznikajú početné tímy burzových obchodníkov či špekulantov s menami alebo virtuálnymi valutami. Tí v blízkosti vrcholu organizácie môžu získavať aj tisíc dolárov mesačne za to, že privedú nových ľudí do systému a udržujú ich tam čo najdlhšie.

Motivácia na účasť v takejto schéme je potom jasná – za pravidelný poplatok sľubuje „akadémia“ prístup k vzdelávacej platforme, ktorá v súčasnosti funguje primárne na onlinovej báze. Sľubuje, že sa z členov stanú úspešní obchodníci s menami alebo akciami.

Fenomén instagramových účtov plných rýchlych áut a motivačných citátov, ktoré lákajú mladých ľudí k rizikovému investovaniu, začal bujnieť počas pandémie koronavírusu. Reportéri českého Deníka N preto začali rozpletať sieť stoviek až tisícov ľudí, ktorí za pravidelné kurzy v rámci IM Academy platia.

Kuchár bez maturity radí

Jedným z nich je aj vyučený kuchár bez maturity Matěj Šimůnek. V motivačnom videu na sociálnych sieťach demonštratívne odhadzuje svoju kuchársku zásteru a vydáva sa za

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie