Denník N

Stačí cvaknúť bleskom a pochová vás hasiaca pena. Vo Veľkých Kapušanoch je strategické zariadenie pre celú Európu

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Pár kilometrov od ukrajinských hraníc sa nachádza jeden z najdôležitejších geopolitických bodov v Európe – kompresorová stanica na zemný plyn vo Veľkých Kapušanoch. Kto ovláda toto zariadenie, má v rukách kontrolu nad štvrtinou ruského plynu tečúceho do Európy. Z tranzitu plynu profitujú aj prihraničné dediny.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Sú témy, o ktorých sa počas návštevy kompresorovej stanice nemôžete baviť vôbec, alebo vás zástupcovia pološtátnej spoločnosti Eustream vyzvú, aby ste vypli diktafóny.

Napríklad bezpečnosť stanice pred cudzím vniknutím je tabu. Isté však je, že máloktorý objekt na Slovensku je pod takou prísnou ochranou ako ten vo Veľkých Kapušanoch.

Z diaľky je to pritom nenápadný 50-hektárový areál, ktorý sa nedá porovnať napríklad s vyčnievajúcimi komínmi uhoľnej elektrárne vo Vojanoch či rozľahlým komplexom košických oceliarní.

V halách kompresorovej stanice, nie vyšších než štvorposchodový panelák, sú turbíny a plynové kompresory, ktoré dodávajú tlak do tranzitného plynovodu. Tie najmodernejšie fungujú podobne ako motory prúdových lietadiel.

Areál kompresorovej stanice Veľké Kapušany

Letecký záber na areál kompresorovej stanice vo Veľkých Kapušanoch. Foto – Eustream
Foto N – Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Centrálna križovatka pre plyn v Európe

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Klimatická kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie