Denník N

Ekonomický newsfilter: Investovať sa dá začať hocikedy, ale pozor na instagramových expertov

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Komplexné IT riešenia. Kompletne od VNETu. Poďme robiť biznis spolu v časoch ktoré sa menia

Dobrý deň,

na úvod musíme zablahoželať britskej podnikateľskej legende Richardovi Bransonovi. Ten sa zapísal do dejín už pred skoro 50 rokmi, keď ako prvú nahrávku na svojej značke Virgin Records vydal debut Mika Oldfielda Tubular Bells. Včera však urobil niečo naozaj veľkolepé: odštartoval vesmírnu turistiku.

Sedemdesiatročný Branson sa s raketoplánom svojej firmy Virgin Galactic dostal na hranicu vesmíru a vyhral tak súboj eg a miliárd so zakladateľom Amazonu Jeffom Bezosom, ktorý sa o to pokúsi neskôr v júli. Šesťčlenná posádka vrátane excentrického miliardára zažila na niekoľko minút beztiažový stav. Od budúceho roka si tento pocit za 250-tisíc dolárov budú môcť dopriať aj turisti.

Ekonomický newsfilter má dnes zhruba 1000 slov, prečítate ho za 5 minút. Pripravil Radoslav Tomek.


1. Pozor na instagramových samozvaných investičných odborníkov

Instagramové účty novodobých investičných guru, ktorých spája spoločnosť IM Academy, sa fotkami exotických dovoleniek a drahých áut snažia vyvolať dojem, že na finančných trhoch môže byť úspešný každý. O riziku ani pyramíde sa tam však už nehovorí.

Naši kolegovia z českého Deníka N sa pozreli na túto medzinárodnú sieť, ktorá funguje na princípe viacúrovňového marketingu a napriek varovaniam Českej národnej banky má u našich západných susedov stovky, ak nie tisíce klientov.

Akadémia za pravidelný poplatok sľubuje prístup k vzdelávacej platforme, ktorá vraj zabezpečí, že aj z človeka bez ekonomického vzdelania sa stane úspešný obchodník na finančných trhoch. Systém motivuje účastníkov získavať pod seba do „tímu“ ďalších členov. Vo chvíli, keď sa človeku podarí vytvoriť dostatočne veľkú sieť spolupracovníkov, môže získať pravidelný pasívny príjem.

Záujem mladých ľudí o investovanie je teraz podľa odborníkov historicky najväčší – napomáhajú tomu napríklad nové platformy, na ktorých sa oplatí investovať už sumy vo výške stoviek až tisíc českých korún (1000 korún je asi 39 eur). Vplyv má aj väčšie množstvo úspor, ktoré ľudia v lockdowne počas pandémie nemohli minúť.

Jedným z problémov IM Academy

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomický newsfilter

  • Ekonomický newsfilter Denníka E píšu skúsení editori Oliver Brunovský, Ján Kováč a Radoslav Tomek
  • Nové vydanie sumáru najdôležitejších udalostí z ekonomiky a spoločnosti vychádza každý deň najneskôr o 7:00 ráno, súčasne so zverejnením na webe posielame aj newslettrovú verziu (aktivujte si odber tu)
  • Do 8:00 ráno garantujeme zverejnenie audioverzie pre predplatiteľov, ktorí si ho môžu vypočuť na webe alebo v aplikácii Denník N
  • Ostatní poslucháči si ho môžu vypočuť po 12:00 na kanáli Denník E kdekoľvek počúvate podcasty

Ekonomika

Teraz najčítanejšie