Denník N

Šéf IT finančnej správy: Najprv sa dodávatelia chytia za hlavu, odídu nešťastní, no zatiaľ sa nám podarilo zľavu vždy vyrokovať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf sekcie informatiky finančnej správy Lukáš Sojka hovorí, že prevádzka IT systémov stála finančnú správu v priemere za roky 2018 až 2020 okolo 57 miliónov eur ročne (bez platov zamestnancov).

Finančná správa má okolo 90 IT systémov, no s výnimkou daňového systému žiadny z kritických a dôležitých nevlastní.

Vláda by sa podľa neho mala dohodnúť, ako vysporiadať vendor lock v tejto krajine, čo je cesta k transparentným súťažiam. „Bez toho sa budeme len roky točiť v kruhu.“

V rozhovore vraví aj, ako sa nové vedenie vyrovnalo s utajenými softvérovými zákazkami firmy Allexis, za ktorou bol podnikateľ Michal Suchoba. Takisto s kybernetickou zmluvou s firmou Alison Slovakia, v súvislosti s ktorou bola nedávno na finančnej správe policajná razia.

Koncom júna prebehol na finančnej správe zásah Národnej kriminálnej agentúry. Súvisel s IT zmluvou za 52 miliónov eur, ktorú v utajenom režime uzavrelo ešte predchádzajúce vedenie s firmou Alison Slovakia. Čoho sa týka? 

Týka sa to implementácie kybernetickej technológie do prostredia finančnej správy. Je to v štádiu šetrenia orgánmi činnými v trestnom konaní, viac by som k tomu v tejto chvíli nechcel povedať.

Je problém v tom, že finančná správa taký projekt možno ani nepotrebovala? Alebo v tom, že bol predražený, bola tam teda vata, podľa čoho dostala názov aj pracovná skupina?

K názvu pracovnej skupiny sa vyjadrovať nechcem. Ale áno, 52 miliónov eur je veľký objem peňazí. Zaoberali sme sa tým, či dielo, ktoré bude odovzdané, je adekvátne k vynaloženej sume.

Kto riad

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie