Denník N

Podpredseda NKÚ vysvetľuje, prečo zistenia pri 50-miliónovom kyberprojekte odstúpili polícii

Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy. Foto - TASR
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy. Foto – TASR

Najvyšší kontrolný úrad zistil pri kontrole 53-miliónovej utajenej kybernetickej zákazky pochybenia, ktoré odstúpil polícii s podozrením na machinácie pri verejnom obstarávaní. Problém vidí pri tej časti zákazky, ktorú robil úrad podpredsedu vlády.

Ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) nedávno upozornila na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý kontroloval utajený kybernetický projekt za 44 miliónov eur bez DPH (53 miliónov s DPH). Išlo o národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti.

Eurofondový projekt sa schválil počas vlády Petra Pellegriniho a z veľkej časti sa robil aj na úrade podpredsedu vlády, predchodcu súčasného ministerstva pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu (MIRRI).

„Oficiálne informácie od NKÚ uvádzajú aj také skutočnosti, ako sú napríklad možné machinácie pri verejnom obstarávaní či porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku,“ povedala Remišová. NKÚ na základe výsledkov kontroly podal trestné oznámenie.

„Ide o projekt, ktorý pripravovali experti v danej oblasti, pričom ministerka Remišová sa o kybernetickú bezpečnosť Slovenska nezaujímala 15 mesiacov od nástupu do funkcie a jediné, čo spravila, je, že za generálneho riaditeľa tejto mimoriadne dôležitej sekcie dosadila člena predsedníctva svojej strany,“ reagoval na Remišovú jej predchodca Raši (Hlas).

Cieľom projektu bolo pre štyri úrady vybudovať jednotky na riadenie bezpečnostných incidentov. NBÚ robil projekt aj pre SIS (nepriamo aj pre Vojenské spravodajstvo), úrad podpredsedu vlády, ktorý v tom čase viedol Richard Raši, zase pre NASES a týkalo sa to kybernetickej bezpečnosti vládnej siete. Kontrolóri zistili pochybenia pri tej časti projektu, ktorý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie