Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: V čom sú slabiny a riziká súčasného svetového ekonomického oživenia

Súčasná situácia vo svetovej ekonomike je veľmi zvláštna. Sme svedkami rýchleho postpandemického oživenia ekonomiky, no vlastne ani nevieme, či sa už definitívne nachádzame v postpandemickej ére.

Rozdiely medzi krajinami sú pritom veľmi veľké nielen z hľadiska aktuálneho ekonomického oživenia, ale aj z pohľadu miery zaočkovania obyvateľstva, ktorá sa ukazuje byť jedinou naozaj účinnou zbraňou proti pandémii covidu-19.

Sila súčasného ekonomického oživenia je zrejmá najmä v USA, ktoré ešte vo februári tohto roka predpokladali na rok 2021 ekonomický rast 3,7 %, najnovšia oficiálna prognóza zo začiatku júla už hovorí o raste 7,4 %.

Rýchle oživenie pritom zaznamená celá svetová ekonomika. Podľa indexu JP Morgan by mala svetová ekonomika v tomto roku rásť najrýchlejšie od roku 2006. Najchudobnejšie krajiny by však v roku 2021 mali rásť pomalšie ako tie bohaté, čo sa stane len tretí raz za posledných 25 rokov.

Týždenník The Economist vo svojom najnovšom vydaní poukazuje na slabiny a riziká súčasného ekonomického boomu.

Tou prvou je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie