Denník N

Exminister Zajac chce byť v predstavenstve košického kardioústavu: Nie sú ľudia, preto kandidujem

Rudolf Zajac. Foto N – Tomáš Benedikovič
Rudolf Zajac. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo výberové konanie na dve miesta v trojčlennom predstavenstve Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH).

Prekvapivo sa prihlásil aj Rudolf Zajac, bývalý minister zdravotníctva v druhej Dzurindovej vláde v rokoch 2002 až 2006, ktorý spravil viacero reformných opatrení, napríklad zaviedol poplatky u lekára.

Dôsledkom jeho reforiem bol aj vznik troch kardioústavov – Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, Stredoslovenského v Banskej Bystrici a Východoslovenského v Košiciach. Všetky sú stopercentné štátne akciovky.

Rudolf Zajac záujem kandidovať oznámil drsnejším slovníkom v statuse na Facebooku. Exministra Mareka Krajčího označil za „človeka, ktorý nevie nič“, respektíve „bol to najhoršie, čo nás mohlo stretnúť, horšie ako covid-19“.

V statuse ďalej píše, že Krajčí vo VÚSCH „poveril vedením ľudí, ktorí nevedia viesť ani sami seba, tobôž ústav“. Na margo nového vedenia dodal, že sú „pripos*atí a začali kŕmiť bulvár“.

Sedemnásť rokov viedol košický VÚSCH František Sabol. Je prvým slovenským profesorom v oblasti kardiochirurgie. Vo februári ho Krajčí náhle odvolal z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa.

Ako nových členov predstavenstva Krajčí poveril Antona Juru (predseda, zároveň je generálnym riaditeľom) a Štefana Lukačina, tretím členom predstavenstva je Martin Studenčan. Nové vedenie ústavu bolo poverené maximálne na šesť mesiacov, až do transparentného výberového konania. Šesť mesiacov uplynie v auguste.

Rudolfa Zajaca, ktorý vo februári oslávil sedemdesiatku, sme sa pýtali na pohnútky jeho kandidatúry.

V statuse píšete, že Marek Krajčí ako minister napáchal veľké škody na slovenskom zdravotníctve. Prečo ste sa rozhodli ísť do výberového konania na členov predstavenstva VÚSCH a, ako uvádzate, zachraňovať práve košický kardioústav? 

Marek Krajčí absolútne nevedel, čo sa v zdravotníctve deje a čo by bolo potrebné urobiť. Nemal žiadnu víziu. Jeho špecialitou boli absolútne nezvládnuté personálne otázky. Vymenil niekoľko ľudí vo vedení nemocníc a ako to dopadlo? Spomeňme si na Poprad, Prešov, Banskú Bystricu, Nitru a nakoniec aj na Košice – či už na univerzitnú nemocnicu, alebo kardioústav.

Nikto nemá vyárendované miesto riaditeľa alebo člena predstavenstva a naozaj je na vôli a zodpovednosti zriaďovateľa, komu dôveruje a koho poverí vedením. Zmeny však majú viesť k lepšiemu, a nie k horšiemu. Východoslovenský ústav srdcovocievnych chorôb je firma vysoko oceňovaná pacientmi, odbornou verejnosťou, a to nielen na Slovensku. Bola ekonomicky stabilizovaná, zisková, s porovnateľnými medicínskymi výsledkami, ako dosahuje Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Košický kardioústav si dokázal zarobiť aj na výstavbu ďalších budov. Vychovávali v ňom množstvo odborníkov. To po zmene manažmentu viac-menej prestalo platiť, overte si jeho hospodársky výsledok za prvý polrok roku 2021.

Čo konkrétne z toho, čo uvádzate – ekonomická stabilita, medicínske výsledky, oceňovanie pacientmi a odbornou verejnosťou -, prestalo vo VÚSCH platiť a aké máte informácie o jeho hospodárení v prvom polroku 2021?

Pokiaľ je mi známe, tak 14 rozhodujúcich vedúcich lekárov z VÚSCH písalo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Košice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie