Denník N

Hora dlhov rastie. Vrchol je v nedohľadne

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Nie je veľký ani malý dlh. Je iba dlh, ktorý dokážem alebo nedokážem obsluhovať.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Inštitút pre medzinárodné financie oznámil, že globálny dlh (vlád, podnikov a občanov) dosiahol 281-tisíc miliárd dolárov. Čo predstavuje 355 percent svetového hrubého domáceho produktu. Len v dôsledku pandémie narástol dlh o 24-tisíc miliárd dolárov. Na prvé počutie to znie strašne. Hrozí nám prvý globálny bankrot?

Bežný človek vníma dlh ako zmenu stavu financií. Najprv som žiadny dlh nemal. Nemal som však kde bývať, tak som si zobral hypotéku. Teraz mám dlh 50-tisíc eur. Keď hypotéku splatím, budem zas bez dlhu. Vo financiách štátov a veľkých firiem dlh nie je stav, ale proces. Niečo ako tečúca rieka, z ktorej berieme vodu na zavlažovanie polí. Raz je v koryte viac, inokedy menej vody. Problém nastane vtedy, keď rieka vyschne alebo sa vyleje z koryta.

Nie je veľký ani malý dlh. Je iba dlh, ktorý dokážem alebo nedokážem obsluhovať. Jednoduchý príklad: mám hypotéku úročenú jedným percentom. No plat mi každý rok zdvihnú o tri percentá. So splácaním dlhu som v pohode a ešte mi zostane aj niečo nazvyš. Ak sa však úrok zvýši na tri percentá a plat iba o jedno percento, začína mi rásť problém. Obidve situácie si môžeme ilustrovať na príklade zo života.

O rozdiele medzi dlhom USA a Ghany

Rozpočtový výbor amerického kongresu vydal v júli novú prognózu o deficite a dlhu federálnych financií. Je nezvyčajne optimistická. Áno, Spojené štáty

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie