Denník N

Bývalý štátny tajomník Antal: Môj vzťah s Remišovou sa výrazne zhoršil, v takom prostredí sa zmeny robia ťažko

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Marek Antal už nie je štátnym tajomníkom ministerstva pre investície a informatizáciu, vláda ho tento týždeň z funkcie odvolala. Jeho odchod v závere poznačila prudšia výmena názorov s ministerkou a so straníckou šéfkou Veronikou Remišovou.

Povedala, že nebola s jeho prácou spokojná, poslednou kvapkou bol IT projekt mobilné ID. Antal reagoval, že ak ministerka nerozumie IT, nemôže byť informatizácia prioritou rezortu. Konflikt nazval „obyčajnou pomstou“ za to, že dvakrát zvolal predsedníctvo strany Za ľudí v Košickom kraji.

Váš odchod z ministerstva bol sprevádzaný v závere pomerne ostrou výmenou názorov s ministerkou Veronikou Remišovou. Skúste vysvetliť, čo sa stalo, že ste po roku z ministerstva odišli?

Naozaj si myslím, že pokiaľ predstaviteľ rezortu nerozumie danej téme, tak nebude prioritou. Na ministerstvo som prišiel s plánom meniť mnoho vecí, začali sme reformu, nebojím sa to tak nazvať. Zároveň to bolo v čase, keď sa budovalo ministerstvo. Má 800 zamestnancov, ja som riadil zhruba stovku, druhý štátny tajomník riadil asi 25 ľudí a zvyšok, asi 600 ľudí, ministerka Remišová, ktorých však zastrešovala jej poradkyňa pani Zubriczká.

Väčšina tých ľudí prešla na ministerstvo z iných rezortov. Je to jedna nehomogénna organizácia a mnoho sekcií nemá jednoznačne popísané povinnosti, alebo sa prekrývajú. Na ministerkinom stole sa preto často stretalo mnoho konfliktov, ktoré vyplývali z toho, že ministerstvo nebolo dostatočne ustabilizované a riadené. Pri takej plochej organizácii potrebujete mať tím s veľkými manažérskymi skúsenosťami, inak nemôže normálne fungovať.

Zmeny, ktoré som inicioval, potrebovali podporu aj zvyšku organizácie, a to nefungovalo. Navyše, ministerka je extrémne citlivá a až paranoidná na možné reputačné riziko. V takom prostredí sa zmeny a nové veci robia veľmi ťažko.

Takže dôvod, prečo ste z ministerstva odišli, sú vaše reformy?

Mnohé frustrácie som dokázal prekonať a problémy vyriešiť, ako sa dalo. Mal som však už pocit, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Veronika Remišová

Za ľudí

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie