Denník N

Cestujete do zahraničia a chcete tamojšiu hotovosť? Vyberte ju z bankomatu

Z hotela, kde majú všetky služby, idú dovolenkári často len na pláž. Po krajine necestujú, peniaze neutrácajú, to sa gréckym politikom nepáči. Ilustračné foto - sxc.hu
Z hotela, kde majú všetky služby, idú dovolenkári často len na pláž. Po krajine necestujú, peniaze neutrácajú, to sa gréckym politikom nepáči. Ilustračné foto – sxc.hu

Ak cestujete do zahraničia, plaťte kartou a berte si radšej dve, Visa aj Mastercard, ak ich doma máte. Hotovosť v cudzej mene si najvýhodnejšie vyberiete z bankomatu, ideálne v banke, ktorá patrí do skupiny vašej banky. 

Aj keď sa v súčasnej pandemickej situácii neodporúča cestovať mimo Európy a najbezpečnejšia by mala byť dovolenka na Slovensku, toto leto ľudia cestujú viac ako to minulé. V eurozóne nemusia na platenie či výmenu peňazí myslieť a môžu si užívať výhodu spoločnej meny.

No stačí ísť do susedného Česka, Maďarska, Poľska alebo do Chorvátska či do exotických krajín a na to, že budeme platiť inou menou, myslieť treba. Pripomíname, na čo by ste pri platení v zahraničí nemali zabudnúť a na čo by ste si mali dať pozor.

Kde zameniť hotovosť

Najvýhodnejšie je platiť aj v zahraničí kartou. Nielen preto, že sa nemusíte babrať s neznámymi peniazmi, kurz je výhodnejší a viete sa vyhnúť viacerým poplatkom, ktoré sa k zámene hotovosti nabalia. No sú miesta, kde sa karta použiť nedá. Menšiu sumu hotovosti treba mať poruke.

Ak cestujete do Maďarska či Česka, mô

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika

Teraz najčítanejšie