Ekonomický newsfilter: V reštauráciách sa musíte obrniť trpezlivosťou. Nie sú ľudia
➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
Dobrý deň, zdanlivo pokojný letný deň včera narušil nepokoj na akciových trhoch, najmä európskych. Obavy z delta variantu koronavírusu tlačili nadol ceny akcií leteckých, hotelových spoločností aj zábavného priemyslu. Pridali sa k tomu banky, ale aj mnohé tituly z tradičnej ekonomiky.
Po dohode kartelu OPEC+ na zvyšovaní ťažby padá aj cena ropy a viaceré štáty pritvrdzujú opatrenia, aby už vopred zmiernili dôsledky ďalšieho ataku pandémie.
Letný ekonomický newsfilter vám dnes poskytne potrebný prehľad za necelé 4 minúty, zmestili sme sa do 890 slov. Pripravil Oliver Brunovský.
1. Obavy sa potvrdzujú, reštaurácie, kaviarne a hotely nemajú dosť ľudí
Dopyt v reštauráciách a hoteloch je tohto roku nižší ako minulé leto, tvrdí generálny manažér ich asociácie Marek Harbuľák.
Napriek tomu mnohé podniky signalizujú veľký nedostatok najmä kvalifikovaných pracovníkov.
Niektoré sú zasa v obavách pred príchodom tretej vlny pandémie opatrné, skúšajú prevádzku zvládnuť so zoštíhleným personálom a radšej optimalizujú prevádzkový čas a utlmujú niektoré služby.
Harbuľák síce tvrdí, že kvalita služieb „určite neklesá“, no z viacerých miest Slovenska prichádzajú opačné informácie – predlžuje sa čas čakania na obsluhu, zjednodušujú sa jedálne lístky a niektoré prevádzky zostávajú zatvorené.
Čo hovoria dáta:
- V lete 2019, teda pred pandémiou, keď bola núdza o pracovné sily,
Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.