Denník N

Prečo mi inde môžu dať lacnejšiu hypotéku, keď vy ma poznáte najlepšie? Odpovedajú tri najväčšie banky

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory

Posledné mesiace si ľudia začali refinancovať staré hypotéky v iných bankách vo väčšej miere, ako bývalo zvykom. Padajú rekordy od roku 2016, keď sa refinancovanie sprístupnilo obmedzením poplatkov za predčasné splatenie úveru na najviac jedno percento. Kým vtedy refinancovanie hnala zmena legislatívy, teraz je to najmä konkurenčný boj. Menšie banky preberajú zodpovedných klientov tým veľkým.

Troch najväčších bánk, ktoré majú na trhu hypoték dohromady viac ako trojpätinový podiel, sme sa pýtali, ako je možné, že cudzia banka vie dať klientom lacnejšie pôžičky, hoci si svojich klientov poznajú najlepšie samy. Zhodne hovoria, že hoci dostanete dobrú ponuku, oplatí sa vám zastaviť aj vo svojej banke a predebatovať svoju nespokojnosť so sadzbou. Dá sa ňou hýbať aj mimo refixu.

Upozorňujú, že sú za to síce poplatky, no podľa informácií Denníka E sa môže niekedy oplatiť požiadať o ich odpustenie. Bankárky z troch najväčších bánk – Slovenskej sporiteľne, VÚB a Tatra banky – odpovedajú aj na to, s akým vývojom úrokových sadzieb úverov na bývanie počítajú a čo všetko si podľa nich treba všímať a zvažovať, ak od nich predsa len chcete odísť.

Otázky:

  1. Som váš dlhoročný klient, mám u vás účet aj hypotéku. Prišiel za mnou finančný sprostredkovateľ a ukazuje mi, že u konkurencie môžem mať úver lacnejšie. Navrhuje refinancovanie. Prečo sa to mohlo stať, keď vy ma poznáte najlepšie a platím vám riadne?
  2. Nie som si istý, či mi sprostredkovateľ niečo netají alebo nepodsúva argumenty v prospech refinancovania, ktoré by ma mohli zmiasť. Viem, že za nový úver dostane províziu. Čo si mám všimnúť, čo sa ho mám spýtať? Používajú nejaké „finty“, pri ktorých mám spozornieť?
  3. Počúvam priateľov, že za hypotéku platia menej ako ja. Máme podobný príjem aj finančnú situáciu. Ako mi viete pomôcť, čo mám urobiť, keď som preto nespokojný? Môžem si úrok znížiť aj u vás mimo refixu? Čo pre to musím urobiť? Sú za to poplatky?
  4. Na jednej strane počúvam, že hypotéky už lacnejšie nebudú a skôr ich čaká zdražovanie. Na druhej strane sa hovorí o lacných peniazoch na veľmi dlhý čas. Ako v tom mám čítať? Ako sa podľa vás budú vyvíjať úrokové sadzby hypoték?
  5. Ponuka konkurencie ma predsa len zaujala, rozmýšľam, že k nej odídem aj s účtom. Prečo by som to nemal urobiť?

Odpovedali:

  • Melinda Czapáriková, riaditeľka odboru riadenia pobočkovej siete Slovenskej sporiteľne,
  • Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov vo VÚB banke,
  • Petra Koleníková, vedúca oddelenia zabezpečených úverov pre fyzické osoby v Tatra banke.

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie