Denník N

Bratislava nakupuje v zhone električky. Vylúčila výrobcu, ten ju blokuje

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bratislavský dopravný podnik chce kúpiť 40 nových električiek, košický 30. Spolu by mali na ne minúť takmer 200 miliónov eur, ktoré chcú mestské firmy zaplatiť prevažne z eurofondov.

Dopravné podniky už dostali cenové ponuky od výrobcov a momentálne riešia spory o to, kto sa stane definitívnym víťazom.

Rizikom je čas. Košice aj Bratislava chcú na električky získať peniaze z tohto eurofondového obdobia, ktoré sa končí v roku 2023. Na výrobu vozidiel treba zhruba dva roky, takže námietkové konania treba čo najskôr rozhodnúť a električky objednať zhruba do konca tohto roka. V hre je však aj financovanie z ďalšieho programového obdobia.

Už druhé vylúčenie

Dopravný podnik Bratislava vyberá električky cez dva samostatné tendre. V prvom chce za 89 miliónov nakúpiť 30 jednosmerných električiek. V druhom ďalších 10 kusov obojsmerných za 27 miliónov.

V oboch tendroch sa situácia vyvíja podobne. Dopravný podnik vylúčil uchádzača, ktorý sa teraz bráni námietkou na Úrade pre verejné obstarávanie.

Ten má v princípe dve možnosti: buď námietku uzná a dopravnému podniku nariadi vrátiť vyradenú firmu do súťaže, alebo námietku zamietne.

Raz vyhodili neprávom

V jednom z týchto tendrov už úrad jednu námietku riešil. Dopravný podnik totiž už predtým vyradil nejakého uchádzača, pri ktorom sa mu nepozdávali predložené doklady. Uchádzač sa však odvolal a úrad mu dal za pravdu – že vyradenie nebolo správne. Firma sa tak vrátila naspäť do súťaže.

Potom však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava v Bratislave

Ekonomika

Teraz najčítanejšie